A macskakollektor ötlete a sörkollektorból adódott. Mivel én nem iszom sok sört, viszont van macskám, így az ilyen konzervdobozok gyűltek folyamatosan. Egy ideig csak sajnáltam kidobni őket, és félretettem -hátha jó lesz egyszer valamire. Aztán, mikor megláttam az első sörkollektorról szóló cikket, beugrott, hogy mire lesz jó! Amint összegyűlt a megfelelő darabszám, hozzáláttam az elkészítéséhez:

1, Először is tehát összegyűjtünk jó sok macskakonzerv dobozt (gyártanak olyat, amelyiknek nincs az alján perem, azok nem jók).

 

2, Lenyúzzuk róluk a papírt, és konzervnyitóval levágjuk az alját (a tekerős a legjobb).

 

3, Beáztatjuk egy napra, majd alaposan kimossuk őket.

 

4, Miután megszáradtak, szilóval vékonyan körbekenjük a peremüket...

 

5, majd hosszú csövekké ragasztjuk őket. A hossz attól függ, mennyi helyünk van, és mekkora üveg mögé fogjuk beszerelni őket.

 

6, Várunk egy napot, hogy megkössön a ragasztó. Ezután lefestjük a csöveket matt feketére. Készítünk két dobozt, melyek a csöveink végeit fogja összekötni. Az alsó lesz az osztó, a fölső pedig a gyűjtő. Én pozdorjából készítettem, mert az volt otthon, az osztó teteje pedig horganyzott vaslemez, hogy az is gyűjtse a meleget (egy darab csatornát vágtam szét hosszában, és kilapítottam). A képen pont a másik doboz van. Ezeknek elég csak a tetejüket, és a csövek felé néző felületeit befesteni.

 

7, Ha ezzel is megvagyunk, többféle módon folytathatjuk. Ha a házfalra akarjuk felszerelni, akkor gyártanunk kell neki egy befoglaló dobozt. Mivel nekem a padláson van helyem, és a tetőnek van nagyjából délre néző része, ezért oda szereltem be. Először is szerzünk egy megfelelő méretű üvegtáblát, amit beépítünk a cserepek helyére. Használt ablakok is jók lehetnek, ki kell fogni, és sokkal olcsóbb. Én szerencsére találtam 200 x106 cm-es dupla, ragasztott ablaktáblát a neten. Az én csöveim kicsit hosszabbak lettek ennél, ezért az osztó (alsó) doboz a cserepek alá került. Természetesen itt elszeparáltam, hogy a huzat ne vigye el a meleget. Napos időben egyébként a cserép is elég jól átforrósodik, és fűti az osztót. A kollektor oldalsó falát a gerendák adják, amiknek a belsejére ragasztottam szilóval 2 cm vastag hungarocellt, és arra került még hőtükör fólia.

 

8, Lezárjuk az alsó részt. Erre szintén pozdorját használtam, ami fölé került karton papír, arra 5 cm-es üveggyapot paplan, és a hőtükör fólia.

 

9, 2013. Április 13, délelőtt. Kicsit kisütött a nap: 48,1 C° fok a gyűjtő kimeneténél. Ez még nem áramlik, még kell bele ventilátor, mindenesetre biztató! :)

 

10, Volt egy használaton kívüli asztali ventilátorom, szétszedtem. Összeszedtem megfelelő méretű kaspókat, és műanyag tálat. Ezekből készült a háza. A kapcsolója lekerült a lakótérbe (egy kis villanyszerelés).

 

11, 110-es PVC csatornacső vezeti a lakásba a meleget, és szívja majd egy másik helyiségből a hideg levegőt.

 

12, Az első pár napi próbák közben sajnos a ventilátor elromlott. Lehet, hogy nem bírja a párát (reggel elég sok pára távozik a gyűjtődobozból. Talán inkább az osztóhoz kellene tenni a ventilátort...Ha nem lehet megjavítani, PC ventilátort fogok beépíteni. És még a csövet kell körbevenni hőszigeteléssel.

 

13, Lebontva a doboz alját, több hibára is fény derült: a gerendára ragasztott hungarocell a tetejénél végig összeolvadt, csakúgy, mint a hőtükör fólia! Egyébként ez utóbbi árasztotta azt a borzalmas műanyag szagot. Ezenkívül a belső üveg eltörött, nem bírta a hőt. Azt nem tudom, ehhez hány fok kellett, hogy legyen, de napsütésben a csöveket a kollektor tetejénél nem lehet megfogni! Ezek után minden műanyag lebontásra került a dobozból, a gerendáról is levakartam a szilót és csak a kartonpapírt hagytam meg hőszigetelésként.

 

14, Új ventilátor került a szívócsőhöz építve (ez 24 v-os, 12 cm-es, ami elégnek bizonyul), a hosszabbító pedig a lakótérben elhelyezett villanykapcsolóval működtethető. Kellemesen nyomja a meleget, reggeltől kb. du. 5-ig (május közepén) Nyáron ugyebár tovább lesz magasan a nap, és erősebben is fog sütni, ezért már gondolkodom a kollektor árnyékolásának a megoldásán. Addig is még a padlástérből szívja a levegőt, mert itt melegebb van, mint a lakásban, így kevesebbet kell rajta még melegíteni.

 

15, A kapcsoló és a lyuk a plafonon. Innen három szobába tud terjedni a meleg, ha nyitva vannak az ajtók. Jobb lenne, ha a padlóhoz közel fújná a levegőt, csak elég rondán nézne ki egy cső a falon. Még gondolkodom rajta...

 

16, 2013 06 14. Napsütéses, nyári idő. 56,5 fokos levegőt fúj a kollektor. Azt hiszem, megérte megcsinálni. :)

 

17, 2015 március 24. szépen kisütött a Nap. Kint még csak 10 fok van, a kollektorból majdnem 37 fokos levegő jön kb. reggel 10-től du 4-ig.

 

 

18, 2017. május 14. Kint szépen süt a nap, 22 fok van. A kollektorból rekord meleg jön: majdnem 63 fok! Lassan ideje lebontani a hőszigetelését (a hőmérő szenzorja a plafon fölött lett beépítve, a pvc csőbe).

mkollektor 2017.05.14

 

Hozzávalók egy ilyen, kb. 2 m2-es napkollektorhoz:

220 db macskakonzerv doboz

2 tubus szilikon (1000 Ft/db)

0,7 L matt fekete festék (1800 Ft)

üvegtábla (nekem 5400 Ft volt/db)

2 m2 pozdorja lap (vastagságtól függ mennyibe kerül, nekem volt otthon)

3 m PVC cső (ez is volt)

1 db ventilátor (2500 Ft-ért vettem)

sok szabadidő :)

Ha kedvet kaptál, jó barkácsolást!

Akinek kérdése van, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailre!

sound by Jbgmusic