A növény népies elnevezései: bíbor kasvirág, kúpvirág, bíbor kúpvirág

Ismert neve még az echinacea.

A fészkesvirágúakként ismert százszorszépek családjából származik. Csakúgy, mint az árnika, articsóka, máriatövis, körömvirág, kamilla, gyermekláncfű vagy a tejbogáncs is. A kasvirág (másik neve a kúpvirág) az USA-ban őshonos növény, Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, megtalálható a közép-nyugati prérin, például Texasban, eredetileg az indiánok alkalmazták.

Gyógyászati célból Európában is több helyen termesztik, dísznövényként egyaránt szívesen ültetik, néhány kerti fajtája is létezik. Kelet-Európában az Angustifólia, Purpurea honos, ebből készülnek a mi gyógykészítményeink is.

A növény szára hosszú, a száron egyetlen virág van, ami a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy ennek színe rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő "kúp" pedig vöröses barna. Ebben találhatók a magvak. A növény igen jól hasonlít egy hajkeféhez, vagy egy mérges sündisznóhoz, s innen eredeztethető tudományos neve is: "echinos", ami görögül sündisznót jelent. A kasvirág magassága az 1-1,5 métert is eléri, erőteljes gyöktörzse többfejű és felálló, csúcsukon elágazó szárakkal. Alsó levelei hosszú nyelűek, a felsők ülők. A fűrészes élű levelek a száron átellenesen vagy váltakozva helyezkednek el. Gyökereit és virágos hajtásait dolgozzák fel.

Az echinacea sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag.

Hatóanyagai segítenek a szervezetnek az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében. Különösen hatásos visszatérő légúti és húgyúti betegségek legyőzésére.

Echinacea purpurea

Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekbõl fõleg alkoholos kivonatot készítenek, mely gyógynövény boltokban kapható..A növény számos módon küzd a fertõzések ellen.

Egyre több bizonyítékot találnak a bíbor kasvirág gyógyító hatására. Francia természetgyógyászok szerint különösen a megfázás - ami ilyenkor, az idõjárás változékonyságakor sokakat utolér - ellen hatásos.

Európában vadon nem terem, sok kertben szép és mutatós dísznövényként nevelik. Virágzata kúp alakú, a csöves virágok pedig bíborszínûek, és júniustól szeptemberig virágzanak.

Németországban már igen elterjedten alkalmazzák, elsõsorban megelőzésre, mivel immunrendszer erõsítõ hatása is bizonyított.

Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekbõl fõleg alkoholos kivonatot készítenek, mely gyógynövény boltokban kapható.

A növény számos módon küzd a fertõzések ellen. A kasvirág a fertõzést okozó vírusok, baktériumok, gombák sok fajtáját pusztítja el.

Sikeresen alkalmazható:

* megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut

* allergia

* sérülések

* pikkelysömör

* fülgyulladás vagy más gyulladásos betegség esetén.

Olyan természetes antibiotikumot (echinakozid) tartalmaz, amely hatásában hasonlít a penicillinre. Ennek köszönhetõen a kasvirág megvédi a szöveteket a támadó mikroorganizmusok rohama ellen.

Legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevû szénhidrát, mely rákötõdik a szervezetbe bekerülõ idegen betolakodókra. Odavonzza a fehérvérsejteket, fokozza azok szaporodását, növelve ezzel a szervezet ellenálló képességét. Fontos szerepe van az AIDS kezelésében, a reumatikus ízületi gyulladások gyógyításában és ígéretes a rák elleni küzdelemben is.

sound by Jbgmusic