Két, engem egész életemben érdeklő dolog: az állami túlszabályozás és a remek skandináv péksütemények története érdekes módon most metszik egymás pályáját.

… Tudósok felfedezték, hogy a túl sok fahéjfogyasztás májkárosodást okozhat, köszönhetően a benne lévő magas kumarin tartalomnak, ami a fűszer egy természetes összetevője.

Az EU ezért elrendelte, hogy a kumarin szintet kevesebb mint 50 mg/kg alatt kell tartani a “hagyományos” vagy “szezonális” élelmiszerekben, vagyis azokban, amelyeket csak ritkán fogyasztunk és 15 mg kilogrammonkénti mennyiségben kell alkalmaznunk azt a “hétköznapi péksüteményekben.”

Ez az EU rendelkezés máris egy kisebb válságot váltott ki Dániában. A múlt hónapban a túlbuzgó dán élelmiszerhatóság úgy döntött, hogy az ország híres fahéjas süteménye sem hagyományos, se nem szezonális, így a bele kellő fahéj mennyiségét oly módon leszabályozták, hogy a pékek szerint a tészta egyáltalán még hasonlítani sem fog korábbi önmagára. A felháborodás már országos mértékű.

A dán Pékek Egyesületének elnöke- Hardy Christensen szerint: “A fahéjas kenyerek, és péksütemények már legalább 200 éve így készülnek. Aztán most hirtelen a kormány kijelenti, hogy ezek a sütemények nem hagyományosak? Már 43 éve pék vagyok, de ilyesmivel sohasem találkoztam még – őrület! Kevesebb mennyiségű fűszer meg fogja változtatni a sütemények jellegzetes ízét, vagyis egyszerűen nem lesznek olyan finomak. Normális esetben azt csináljuk amit a kormány mond, de azt gondolom most itt a határ. Ami elég az elég!”

Részemről már az az egyetlen dolog is megvan a fahéjas zsemlékben ami eddig az évek során hiányzott. Ez pedig a törvénnyel való dacolás!

Persze nem meglepő, hogy a fahéjat is be akarják tiltani, úgy mint a marihuánát vagy az örökség magokat. Tudjátok mennyi betegséget gyógyít a fahéj?

A fahéj egészségügyi előnyei

A fahéj erős antioxidáns.  Kalciumot, mangánt, vasat-és élelmi rostot is tartalmaz. Köztudott, hogy segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, javítja a szív egészségét és az agyműködést, harcol a vastagbélrák és az ízületi gyulladás ellen.

Cukorbetegség ellen

A fahéj úgy működik, hogy javítja az inzulin aktivitását a szervezetben. Segít a hatékonyabb cukorlebontásban, így a test kevesebb inzulint fog termelni. Ezért hatásos vércukorszint szabályozó is.

Szívbetegség megelőző

A fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és ily módon hatékonyan védi a szivet a fertőzésektől, vagy az artériák eltömődésétől. A fahéj megakadályozza a szívbetegségek kialakulását.

Javítja az agyműködést

Kutatások szerint a fahéj erőteljes hatással van az agy működésére is. Javítja a mentális éberséget. Idegnyugtató tulajdonságokkal is bír.

Enyhíti az ízületi gyulladást

Az ízületi fájdalomban szenvedők számíthatnak a fahéjra. Egy koppenhágai egyetem tanulmánya szerint ízületi gyulladásban szenvedő betegek nagy valószínűséggel mentesülnek a fájdalomtól.

Enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit

A fahéj hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit is, különösen akkor, ha gyömbérrel párosítjuk.

Úgy tűnik lassan mindent be akarnak tiltani, ami gyógyító erejű és nem gyógyszer. Kezdve a marihuánával, folytatva az örökség magokkal. Most a fahéj a soros.

Megállítja a rák növekedését

Egy 2010-es tanulmányban, a School of Life Sciences and Immune Synapse Research Center-ben a Gwangju Intézetben Koreában, a fahéj rákellenes hatásait vizsgálták.

A vízben oldódó fahéj kivonatról bebizonyították, hogy laboratóriumban megöli a különféle rákos sejtkultúrákat, legyen szó lymphomáról, melanomáról, méhnyak, vastagbél vagy épp végbélrákról. Melanomás egereknek szájon át fahéjkivonatot adagoltak és ezzel jelentősen lelassították a bennük lévő tumorok növekedését.

Források:

naturahirek.hu

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18991629

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920880/

http://hubpages.com/hub/health-benefits-of-cinnamon-spice

sound by Jbgmusic