1.Aluminiumszármazékok

Miben találhatóak:

dezodorokban

izzadás gátlókban

borotválkozás utáni készítményekben

arckrémekben

napozószerekben (nem káros, ha olyan szemcseméretben van jelen, ami nem tömíti el a

pórusokat, csak fizikai védelmet biztosít az UV sugarakkal szemben, visszatükrözi azokat)

babaápolási készítményekben

Leggyakrabban használt alumínium vegyületek:

Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly

Aluminium Chlorohydrate

Ammonium alum

Aluminium Chlorohydrex Pg

Aluminium Fluoride

Alumina

Aluminium Silicate

Alumínium Zirkónium - Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrate

 

2. Habképző tenzidek és mosóaktív anyagok

Ebbe a vegyületcsoportba tartozik az összes olyan kozmetikum, ami habzik:

habfürdő

tusfürdő

babafürdető

intim mosakodó

sampon, hajbalzsam

fogkrém

arclemosók, sminklemosók

A kozmetikumokban alkalmazott szulfátoknak a bőrre és az egészségre gyakorolt hatását tekintve négy nagyon veszélyes képviselője van:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

 

3.Emulgeátorok

 

TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate

TEA-Cocoate

TEA-Cocoyl Hydrolyzed Protein

TEA-Dodecylbenzenesulfonate

TEA-EDTA

TEA-Hydroiodide

TEA-Lactate

 

4.Színtetikus illatanyagok

 

Amyl Cinnamal

Cinnamyl Alcohol

Citral

Eugenol

Hydroxycitronellal

Isoeugenol

Amylcinnamyl Alcohol

Cinnamal

Coumarin

Geraniol

Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene Carboxaldehyd

 

5.Tartósítószerek

 

Triclosan

Methylparaben

Butylparaben

Ethylparaben

Isobutylparaben

Propylparaben

 

6.Kőolajszármazékok

 

Miben találod ezeket:

-dezodorban

-testápolóban, melyeknek nagy része nem más, mint kőolaj (mineral oil) és víz vegyi

anyagokkal emulgeált elegye, némi szintetikus illattal (Fragrance) dúsítva. A kőolaj származékokból készült krémek látszólag enyhítik a tusfürdők okozta kínzó tünetek nagy részét, hosszú távon azonban hatalmas károkat okozhatnak. Pl.: parafin likvid, ami elfedi a glicerin szárító hatását, mert blokkolja a bőr összes természetes funkcióját.

-gyógyszertári krémekben krémalapként

-popsikrémben pl.: vaselinum flav

-naptejben, amelyeknek nem csak krémalapot szolgáltat, hanem a vízállóság is a kőolajnak köszönhető.

-fényvédőben krémalapként, és a vízállóság biztosítására

-arckrémben: olyan készítményt, amiben vazelin van, pattanásos bőrre ne használj!

-babaolajokban, amelyeknek zöme színtiszta kőolaj némi szintetikus illatanyaggal és

színezékkel - a víztaszító hatás miatt alkalmazzák a popsikenőcsökben is

-gyerekkrémekben: Parrafinum Liquidum, amely eltömíti a bőr pórusait, nem engedi levegőzni

a bőrt, irritáló hatású, elősegíti az ekcéma kialakulását

-kéz és lábápoló krémben a "puhító hatás" miatt: Petrolatum = petróleum származék,

Paraffinun liquidum=pakura származék. Roncsolja a bőrt, eltömíti a pórusokat, gyulladásokat idézhet elő a hosszú távú használata. A száraz, érzékeny bőrt pillanatnyilag enyhíti, de hosszú távon tönkre teszi

-gyantázás utáni olajokban és nyugtató balzsamokban, amit a kozmetikusok használnak, elősegíti a szőrszálak "benövését".

-ajakírban: ozokerit, petrolatum, ynthetic beeswax, amelyeknek a "rúzsállag" köszönhető

-napozás utáni krémekben, balzsamokban

-hajápoló készítményekben: waxokban, hajvégápolókban, balzsamokban, hajolajokban -

előidézhetik a hajhullást, a korpásodást és a fejbőrekcémát.

-Mineral oil: a leggyakrabban használt kőolajból előállított szintetikus zsír. Bőrbe nem szívódik föl, akadályozza a bőr lélegzését. Petróleum melléktermék, befedi a bőrt, mint a műanyag, eltömi a pórusokat. Gátolja a bőr képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat, elősegíti az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a bőr funkcióit és a sejtfejlődést, ezáltal idő előtti öregedést okoz. Sok termékben használják (a babaolaj 100%-a ásványi olaj!). Az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok). A gyártók vazelint használnak, mert ez hihetetlenül olcsó.)

-Liquidum Paraffinum (az ásványi olaj szebben kifejezve!): A Paraffinum liquidum sterilisatum steril paraffin-olaj, kőolajból előállított, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú (sűrűn folyó) kristálytiszta, íztelen olajszerű folyadék, hosszú szénláncú szénhidrogének keverékéből áll, ami egy nagyon durva bőrkárosító kőolaj származék

-Paraffin wax vagy Mineral wax: a drága virágviaszokat, a sheavajat és a méhviaszt hivatottak helyettesíteni

-Vazelin: a petrolátum (más néven puha paraffin vagy vazelin) egy zselé állagú szénhidrogén keverék (főként 25 szénatomnál hosszabb szénláncot tartalmazó szénhidrogének keveréke). Régebben elsősorban a neki tulajdonított gyógyító hatás miatt alkalmazták. Elterjedt vélekedés volt, hogy szinte minden betegségre jótékony hatással van. Később ezen hatások számos területen nem bizonyultak valósnak. http://hu.wikipedia.org/wiki/Vazelin

-Petrolatum: Petróleum bázisú szintetikus zsír, amelyet az iparban kenőanyagként használnak. Kőolaj származék. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

-Cera Microcristallina vagyis mikrokristály viasz funkciója: zsírkomponens, krémalap Szintetikus anyag, kőolaj származék, nagyobb koncentrációban elzárja a bőr pórusait, gátolja a bőrlégzést. A valódi méhviaszt helyettesítik vele az olcsó kozmetikai készítményekben. http://antalvali.com/hatoanyagok/c/cera_microcristallina

-Hart-Paraffin: vagy más néven nehéz paraffin, amelyet sűrű kenőcsökhöz, popsikrémekhez, pomádékhoz és hajwaxokhoz használnak

-Ozokerit: nem más, mint ásványi paraffin, azaz szintén kőolaj származék.

-Petrol Wax: hajápoló termékekben

-Ceresin

 

7.Ftalátok

Miben találhatók ftalátok?

Bár az EU betiltotta a ftalát típusú lágyítószerek alkalmazását gyerekjátékokban - azok egészségkárosító, rákkeltő hatása miatt - a kozmetikai csomagolóeszközökből kioldódó ftalátokról mintha elfelejtkeztek volna. A ftalátok ma is megtalálhatóak számos, mindennapokban használt termékben:

-PVC padlóban

-mosóporban

-testápoló szerekben (krémek, tusfürdők, parfümök, dezodorok, hajspray-k, formázó zselék)

-műanyag használati tárgyakban (gyerekjátékokban!)

-élelmiszereinkben (lásd műanyag csomagolásuk van!)

-ásványvizes palackokban, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva

kerülhetnek

 

Ftalátot tartalmaznak a puhább PVC-ből készült termékek, tehát ha a háromszögben a PVC vagy V jelzés, illetve a 3-as szám áll, akkor ftálsavat tartalmaz a műanyag.

A polietilénből készült termékeket, melyek ugyancsak tartalmaznak ftálsavat 1-es számmal jelölik (lásd vizes palackok).

Végül nézzük, melyek azok a ftalátok, amelyek nem a műanyagokból oldódnak ki, hanem a különböző kozmetikumok direkt alkotó részei:

-Dibutyl Phtalat (napvédő szerekben) - máj- és ivarszerv károsító, megzavarja a hormonháztartást, mert műhormon-szerű hatásu

-Diethyl Phtalat (napvédő szerekben) - súlyos idegméreg, szintén ivarszerv károsító, megzavarja a hormonháztartást, mert műhormon-szerű hatású

-Dimethyl Phtalate (kozmetikai lágyító, rovarűző)

-Dioctyl Phtalat (kozmetikai lágyító) - súlyosan mérgezo

 

8.BPA (Biszfenol A)

BPA - a biszfenol A - nagyon kis mennyiségben is ártalmas az élő szervezetre, mert megváltoztatja az endokrin (belső elválasztású hormon) rendszerének működését azzal, hogy a szervezet saját hormonjait utánozza.

Kire veszélyes a BPA? Leginkább a csecsemőkre és 14 év alatti gyerekekre.

Amíg az agy fejlődik (tipikusan 14 éves korig), addig a BPA-t messze el kellene kerülni.

Honnan jön a BPA?BPA-t használnak polikarbonátok és bizonyos PVC-k előállításához, amik a 3-as és 7-es plasztik csoportba tartoznak. Ha ezt látjuk a műanyag edényünk alján, akkor keressünk másikat. BPA-t használnak a konzervdobozok bevonatában, hogy a nehézfémek ne kerüljenek bele a kajába - jó vicc: nehézfém helyett ehetjük a BPA-t. Sok orvosi eszközben is van BPA: fogászati anyagokban,katéterekben, kanülökben.

 

9.Fluoridok

A fluorid a legerősebb mérgek egyike: Sok növényvédő szer tartalmaz fluort molekulavázában. A kemoterápiában használt készítmények között is található ilyen vegyület. 

Az elemi fluor, a fluor-hidrogén és a vízben oldódó szervetlen fluoridok, nagyon mérgezők és maró hatásúak. Ezért nagy elővigyázattal kell kezelni és kerülni, hogy a bőrre vagy a szembe kerüljenek. 

A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni. A Skandináv országokban és a volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát, fogkrémekben való alkalmazása tilos.

Bármily megdöbbentő is, de fogkrémet, azaz egy olyan terméket, amit a szánkba veszünk és gyakran le is nyelünk - bárki előállíthat és árulhat, engedélyek csupán akkor szükségesek, ha a gyártók valamilyen gyógyhatást tulajdonítanak a terméknek (például a fog érzékenységének csökkentése).

10.Szintetíkus színezékek

 

A szintetikus színezékek közül kivétel nélkül mindegyik káros. Ezeket úgy ismerheted föl, hogy a terméken a következőt látod: C.I. és egy hosszú számsor. Találhatunk közöttük kevésbé károsakat, allergéneket, mérgezőeket, de sok közöttük a rákkeltő is.

 

C.I.19140 (Acid Yellow 23, Tartrazin, E102) - sárga

C.I.20040 (Pigment Yellow 16, diklór-benzidin) - sárga

C.I.21100 (Pigment Yellow 13, diklór-benzidin) - sárga

C.I.21108 (Pigment Yellow 83, diklór-benzidin) - sárga

C.I.42053 (FDC Green 3) - zöld

C.I.42090 (Acid Green 9) - zöld

C.I.42520 (Basic Violet 2, Magenta III) - lila. Előszeretettel színeznek vele levendula illatú termékeket.

C.I.45170 (DC Red 19, Rhodamin B) - piros

C.I.50325 (Acid Violett 50) - lila. Mérgező fenol származék.

C.I.60724 (Hydroxy.Phenylamino-Antrachinon) - lila. Mérgező anilint tartalmazhat.

C.I.74260 (Pigment Green 7) - zöld. Mérgező dioxint tartalmazhat.

C.I.77163 (bizmut-oxiklorid) - fehér. Fehérítő és szeplő elleni krémekben, napozószerekben

fordul elő.

 

11.Mesterséges fényvédőszerek

 

4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)

Octyl-Methoxycinnamate (OMC)

Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)

Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)

Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)

3-Benzylidencamphor

 

12.Púder és hintőpor alapanyagok

 

Silica vagy más néven kovaföld amely csak belélegezve használatuk után veszélyes (ennek köszönhetjük a 'szilikózis' kifejezést), mert tüdőrákot okoz. Tehát pont ezért a hintőporokban (főleg babahintőporokban) és a púderekben való alkalmazása veszélyes lehet. Csak egyszeri nagy mennyiségű, vagy több éven át való rendszeres belélegzése okoz szilikózist vagy tüdőrákot. Egyébként ez az anyag egy finom tapintású púderszerű porcelánföld. A tévhittel ellentétben a szilikonhoz semmi köze nincs.

Talkum, egy szürkészöld színű, puha ásvány. Testápoló és kozmetikai, valamint gyógyszertári termékekben fordul elő a leggyakrabban. Belégzése káros, bizonyos körülmények között rákot és talkum pneumokoniózist is okozhat. Megengedhető viszont lemosható paszta- pakolásokban, amelyek belégzése kizárt.

 

13.Glikolok

 

Propylene glycol (PG), amely a glikolok csoportjába tartozik, és szinte minden kozmetikumban megtalálható, a drágább, de kevésbé káros butylene glycol helyett alkalmazzák a termékekben. A propilénglikol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglikolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratálo

hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglikol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglikol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

PEG (Polietilén-glikol): nem mérgező vegyületek, viszont a bőrt áteresztővé és sérülékennyé teszik a káros anyagokkal szemben, használatuk főleg sérült bőrfelületen kerülendő! Főleg: PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters

14.Szintetikus antioxidánsok

Öregedésgátló készítményekben a természetes antioxidánsok helyett, vagy egyéb kozmetikumokban tartósítószerként alkalmazzák őket. Károsíthatják az immunrendszert, az örökítő sejteket és a magzatot. Elváltozásokat okozhatnak a pajzsmirigyben és a májban, felhalmozódnak a zsírszövetben. 

 

Butylhydroxytoluol 

Butylhydroxyanisol 

 

15.Szintetikus karbamid

Diazolidinyl Urea,

Imidazolidinyl Urea,

mindkettő szintetikus karbamid, amelyekkel a valódi és jótékony hatású karbamidot (Urea) próbálják helyettesíteni. Sajnos a bőrbe való felszívódása közben formaldehidet ad le, amely allergén, mérgező és fehérjekárosító anyag. Ennek ellenére sok bio-nak mondott és úgynevezett "prémiumtermékben" is megtalálható.

 

16.Szilikonok

Hajlakkokban,

hajzselékben

A szintetikus szilikonolaj bőrirritációt okoz, eltömíti a pórusokat, nem engedi szellőzni a bőrt, gátolja a bőr természetes funkcióit, elősegíti az ekcéma és egyéb gyulladással járó bőrbetegségek kialakulását.

Cyclomethicone

Dimethiconol

Simethicone

 

17.Hidrogénezett növényi olajok

TFA

A hidrogénezés a növényi olajban lévő összes értékes összetevőt (esszenciális olajok, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak, omega spektrum, zsírban oldódó vitaminok: A, E, D, F, K) tönkreteszi, viszont ezek helyett úgynevezett transz-zsírsavak képződnek, amelyek viszont nagyon károsak nem csak a szervezetre, hanem a bőrre nézve is.

 

18.Önbarnító és ránctalanító krémek káros hatóanyagai

Önbarnító krémekben, DHA (dihidroxi-aceton)

Ránctalanító krémekben, DMAE (2-dimetil-aminoetanol)

 

 Forrás: antalvali.com

A teljes tanulmány pdf-ben

Ide kapcsolódó cikk a tudatbazis.hu oldalon

sound by Jbgmusic