u8dsbpltpyhj1fccqro.jpeg

A legtöbb fűszerkeverék és ételízesítő tartalmazza a nátrium glutamát - több néven is előforduló!! - vegyületet.
De mi is az a nátrium glutamát? 


Az egyik legelterjedtebb méreg, mellyel nap mint nap mérgezzük szervezetünket, mert a legtöbb étel ízesítésére gyártott termékben, félkész és készételben megtalálható.

Régóta használt adalékanyagnak akarják beállítani, mivel az alapját, a kombu nevű tápanyagban igen gazdag hínárt, már évezredek óta használják Japánban...

Magát a nátrium glutamát vegyületet izolálni(elkülöníteni) csak 1907-ben sikerült.

 

Azóta a gyártásához már semmi szükség a hínár növény felhasználásához, ipari körülmények között is elő lehet állítani. Mint minden terméket, mely milliárdos üzletet jelent felhasználójának, a nátrium glutamátot is nagyon erős lobbi védi.

A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen, szagtalan. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra(!!) hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a fogyasztó.

Ma már sokan tisztában vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben, mint pl.:
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új „betegség” is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma. A tünetek a fogyasztás után 2-48 órával léphetnek fel, például migrénes fejfájás, nyakfájás, izommerevség, szapora szívdobogás, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás érzet. Ezen felül a okozhat még hányingert, hányást, hasmenést, tartós fogyasztása káros lehet az idegsejtekre, rákkeltő hatása is lehet, gyerekeknél pedig viselkedészavart is okozhat. Jelentkezhet allergiás reakcióként bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki, van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik.

A Na-glutamát egyébként egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is így Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát. A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.

Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, chipsek stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására! (Természetesen a gyorséttermi ,,ételekben" is ez található úgy a sajtburgerben stb.., úgy ahogy Fornetti ,,ételeiben", és a nagyobb bevásárlóközpontok pékrészlegén találtakban is.)

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt a függőséget erősítik.

1947-ben kezdték el sugározni a Vegeta TV sorozatát, „Nagy szakács apró titkai” címmel, mely rövid időn belül igen sikeres lett. Ez gyakorlatilag egy burkolt reklám volt, mely az egyes élelmiszer-ipari termékeket felhasználásuk során mutatta be, és aminek egyetlen adásából sem hiányozhatott, a híres „ egy kanálnyi Vegeta” mondat, mely még ma is él a vegeta használók fejében. Annyira a főzési rutin része lett a Vegeta, vagy a Delikát használata, hogy a gyermekek automatikusan tanulták el anyukájuktól, nagymamájuktól, fel sem téve a kérdést hogy miért tesszük minden ételünkbe bele?

Fontos elmondani, hogy ez is, mint minden más addig él és lesz a polcokon a boltokban, amíg elegen veszik meg, hogy megérje legyártani!

Az ételízesítő kiváltható! A megoldás:
Friss hazai zöldségek felhasználásával elkészíthetjük saját „vegetánkat”.

hazi delikat

Mindössze annyi kell, hogy megtisztítjuk, lereszeljük, napon, vagy aszalógéppel megszárítjuk a zöldségeket, majd apróra daráljuk. Fénytől és nedvességtől elzártan tárolva akár egy évig is felhasználható.
Részletesebben ITT találtok az elkészítéséről információkat.

 

Forrás: magyarfoldre.hu

sound by Jbgmusic