Tartalomjegyzék:
1. Bevezetőnek............................................................................... 2
2. Mi is a méz............................................................................... 2
3. Okulásul egy kis történelem............................................................. 3
4. Miért egyek mézet?...................................................................... 5
5. Különböző mézfajták jellemzői és hatásai.............................................. 7
Akácméz................................................................................... 7
Aranyvessző (szolidágó) méz............................................................. 8
Ámorakác méz............................................................................. 8
Bálványfa méz............................................................................. 9
Erdei méz.................................................................................. 9
Ezüstfűz (ezüstfa, olajfüz, olajfa) méz................................................. 10
Édesharmat méz........................................................................... 10
Édeskömény méz...........................................................................11
Eukaliptusz méz............................................................................11
Fenyőméz...................................................................................12
Galagonya méz............................................................................. 12
Gesztenyeméz..............................................................................13
Gyermekláncfű............................................................................. 13
Hajdina (pohánka méz..................................................................... 14
Hársméz....................................................................................15
Japánakác méz............................................................................ 15
Kakukkfű méz............................................................................. 16
Koriander méz............................................................................. 16
Levendula méz............................................................................. 17
Málnavirág méz............................................................................ 17
Manuka méz............................................................................... 18
Medvehagyma méz........................................................................ 20
Meggyméz................................................................................. 21
Mézontófű (facélia) méz.................................................................. 22
Mustárméz................................................................................. 22
Napraforgóméz............................................................................ 23
Narancsméz................................................................................23
Olajretek méz............................................................................. 24
Repceméz.................................................................................. 24
Rozmaring méz.............................................................................25
Selyemfű Selyemkóró, vaddohány) méz..................................................26
Somkóró méz...............................................................................26
Tisztesfű méz..............................................................................27
Vegyes virágméz...........................................................................27
Zsályaméz..................................................................................28
6. Egyéb méhészeti termékek............................................................... 29
Méhpempő.................................................................................. 29
Propolisz................................................................................... 34
Virágpor.................................................................................... 39
7. Zárásul..................................................................................... 41
Bevezetőnek
Néhány szót magamról, mint aki ezt az irományt elkövette. Nem vagyok méhész. Sem
orvos. Sem természetgyógyász. Világ életemben az építőiparban dolgoztam és dolgozok,
építész vagyok.
Akkor mi közöm a mézhez? - kérdezhetnék.
A válaszok:
- Utálom a gyógyszereket, a mesterséges étrend-kiegészítőket.
- Kerülöm a cukor fogyasztását.
- Szeretem a természetes dolgokat, a természetet.
- Szeretem a mézet.
- Érzem magamon a fogyasztott mézek és méhészeti termékek jótékony hatásait.
- Évek óta tanulmányozok és tanulok mindent, ami a mézzel kapcsolatos (hobbi).
Aztán itt van két fontos tény:
- A méhészek átlagban 5 évvel tovább élnek, mint egy átlagpolgár.
- A méhészek között a legritkább a rák mindenfajta típusának az előfordulási gyakorisága.
Dr. John Anderson méhész professzor (Aberdeen Egyetem), javaslata: "Tarts méheket és
egyél mézet, ha sokáig akarsz élni. A méhészek tovább élnek, mint bárki más ".
Én egyenlőre csak fogyasztom a mézet, méhész még nem vagyok. De ki tudja mit hoznak
majd a békés nyugdíjas évek...:-)
Csupán a tudatos mézfogyasztás elkötelezett híve vagyok, "Vezető Mézkedvelő". Ez az
ebook (továbbiakban ekönyv) kutatásaim, gyűjtéseim és tapasztalataim eredményeit teszi
közzé a különböző mézek különböző hatásairól. Biztosíthatom, ilyen anyagot erről a témáról
így egyben még sehol sem láthatott!
Okuljon és alkalmazza a közzétett ismereteket! Higgye el, megéri!
Mi is a méz?
Az összetevőkről nem írok nagy részletességgel. Nem tudományos értekezést, hanem
mindenki számára érthető formában a leglényegesebb dolgokat kívánom itt leírni.
Egyszerű definíció: a méhek szorgos munkával a virágok nektárját összegyűjtik, saját
"gyomrukban" többször megforgatva átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák. A
végeredmény a jótékony hatású csodálatos méz.
A méznek természetes összetevői az emberi szervezet számára létfontosságúak. Lehetne
hosszasan sorolni az alkotórészeket, meg hogy mi minden mire van hatással. Egy mondatban
összefoglalva: 11 féle vitamint (pl. C, B, H, P, D), kb. 30-féle ásványi anyagot, 19 féle
aminosavakat és enzimeket tartalmaz.
A fajtaméz döntően annak az egy növénynek a virágjának a nektárjából készül, ami az
adott területen abban az adott időszakban virágzik. Ennek következtében ugyanannak a
virágnak a gyógyhatását tudjuk kihasználni a méz fogyasztásával, mintha mi gyűjtöttük
volna a virágot és abból mondjuk teát főzünk.
Különbség viszont van, mert a méhek gyomrában megindult folyamatok eredményeként az
adott virág gyógyhatását sokkal jobban hozzáférhetővé teszik az ember számára.
Hozzáférhetőbbé válik annál, mintha teát készítenénk belőle, vagy esetleg alkoholos
tinktúra formájában kivonnánk a virág hasznos alkotórészeit.
Ezekből következően érdemes mindenkinek utánanézni a különböző mézfajták különböző
hatásainak. A különböző gyógyteákat is akkor alkalmazzuk,amikor a hatásait tekintve
szükségét gondoljuk. Tegyen ugyanígy a mézekkel is! A különböző mézek fogyasztását
mindenki igazítsa a saját szükségleteihez! Így lesz a leghatásosabb a betegségek
megelőzésében, karbantartásában és akár gyógyításában is, meglepő és csodálatos
eredményeket tapasztalhat.
De mézekből nem kell egyszerre sokat fogyasztani, mint ahogy a gyógyteákat sem szabad
literszámra inni. A méz nagy energiatartalmú és könnyen felszívódó táplálék,
étrendkiegészítő és orvosság egyben. Nem is tudunk belőle sokat enni, gyorsan megtelünk
tőle.
Okulásul egy kis történelem...
Az emberiség történetét akár a méz is keretbe foglalhatná. A méhek ajándéka szinte
minden kultúrában jelen volt, és nemcsak élelmiszerként és gyógyanyagként, hanem a
kultikus szertartások részeként is fontos szerepet játszott.
Első ábrázolása mintegy 10...15 ezer éves lehet, a rajzot egy spanyolországi barlang falán
találták.
III. Ramszesz egyiptomi fáraó az i. e. XII. században 15 t mézet ajánlott fel Hápinak, a
Nílus istenének. Az aranyló nedű a zsidóknál és keresztényeknél is nagy becsben állt:
Mózes egy „tejjel és mézzel folyó" országba vezette népét.
Tudjuk, hogy a vikingek roborálószerként mézet vittek magukkal a hajóútjaikra, a rómaiak
pedig csata előtt mézzel erősítették testüket. A méhek munkájának eredményét azonban
halak és gyümölcsök tartósítására is felhasználták, a mézbe mártott birsalmát
„mézalmának"
nevezték.
A görögök árpalisztből, reszelt sajtból és mézből készítették kükeon nevű erősítő
ételüket. Egyiptomban mézkenyeret, mézsört és mézbort állítottak elő az aranyló nedű
felhasználásával. A germánok is kedvelték ezt az édes szubsztanciát: vízből és mézből
főzetet készítettek, és erjesztéssel mézsört nyertek belőle. Évszázadokig ez volt
legkedveltebb italuk, csak a középkorban ütötte ki a nyeregből a bor.
A krónikák tanúsága szerint i. sz. 1000 körül a mézsör mellett a mézes tej, a mézes sajt
és a lépes méz is népszerű eledel volt Európában. A középkorban a méz ára a sóéval
vetekedett, és évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi cikknek számított. Sok
helyen méz formájában szedték az adót. A mézbegyűjtők céhbe tömörülnek,
vámmentességet élveztek, és külön bíróság előtt feleltek jogszerű működésükért.
Méz - az istenek eledele
Bár a régi idők embere sokáig nem tudta pontosan megmagyarázni, honnan is származik a
méz, a méheket ennek ellenére tisztelte, és az édes nedűt számos nép az istenek
eledelének
tartotta.
A méz sok mítosz és szokás forrása és kelléke. A maják például szertartásaikon a
lándzsahüvelyfa kérgéből és mézből készült főzetet fogyasztottak, a görögök pedig
Artemisz és Szeléné tiszteletére lisztből és mézből sütöttek holdsarló alakú édes kifliket.
Rómában mézeskalács volt az ünnepi játékok győzteseinek díja, és a lakodalmas ház
vendégei is ezt kapták emlékbe. Újév napján az emberek fehér csuprokban mézet
ajándékoztak egymásnak, február 21-én, a halottak napján pedig tej -és mézáldozatot
mutattak be a síroknál.
A méz más népeknél is fontos áldozati tárgy volt, a kereszténységben pedig a II. és a VI.
század között tejet és mézet kaptak a keresztelendők.
A legfontosabb szerepet a méz mégis a népi gyógyászatban játszotta. Már i. e. 2500 körül
használták ezt az anyagot a sebek gyógyításában. A fennmaradt egyiptomi írások között
olyan, i. e. 1530-ból származó mézes receptek találhatók, amelyeket epebántalmak, testi
erőtlenség és székrekedés esetén alkalmaztak. A görög Hippokratész (i. e. 460...377)
mézet ajánl a lázas betegeknek, és a gennyező sebeket mézes kenőccsel kezeli.
A cukor kiszorítja a mézet
Európában egészen a késő középkorig a méz volt az egyetlen ismert édesítőszer. A
változás a keresztes hadjáratok korában kezdődött, amikor a portyázó harcosok először
találkoztak az arab országok és India édes étkeivel és italaival.
A velencei kereskedők a XII. századtól kezdve a keleti fűszerek mellett cukrot is
portékáik sorába iktatták, ám tízszer annyiba került, mint a méz, és így sokáig rendkívüli
értéknek, orvosságnak tekintették.
A keresett édesítőszer akkor terjedhetett csak el nagyobb mértékben, amikor az
európaiaknak több gyarmati ültetvényükön is sikerült cukornádat termeszteniük. A cukor
azonban továbbra is olyan drága volt, hogy fogyasztása elsősorban a nemesség és a
gazdagabb polgárság kiváltságai közé tartozott.
A cukor tehát a XII. századtól szép lassan kiszorította a mézet és "átvette a hatalmat" az
édesítőszerek piacán. Sajnos...
Mai világunkban a méz szerepe – nyugodtan mondhatjuk - a gyógyításban elhanyagolható (!!).
Tömegcikké vált. A fajtamézek - néhány kivételtől eltekintve - szinte ismeretlenek: alig
ismernek más fajtát, mint az akácméz, hársméz és a vegyes virágméz. Tehát kevesen
ismerik a különfajta mézeket, azoknak a hatásait. Van vagy 30 különböző magyar
fajtaméz (!), de a vásárló nagyközönséghez vajmi kevés jut el ezekből.
Miért egyek mézet?
A mézet legtöbben alkalmanként használják. Leginkább téli időszakban kerül elő, a
baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt,
megfázáskor, torokfájásos időszakban. Főképpen teába keverve, pedig ideálisabb lenne
cukor helyett naponta 2-5 teáskanálnyi mézet elfogyasztani.
Az előzőekben olvashatta, hogy a mézben található gyógyerőt már a régi időkben
kitapasztalták az emberek és használták is gyógyhatásai miatt. Különféle hatóanyagainak
köszönhetően -körülbelül 180 különféle szubsztancia van benne-, nemcsak közvetlenül
elfogyasztva hasznos. Ma már a hozzáértők tudják azt is, hogy mik azok az anyagok és
összetevők, amelyek miatt a például a szépségápolás sem mondhat le a mézről. A
kozmetikumoktól kezdve a mézes masszázsig bezáróan.
Meglepő!
Felméréseink szerint az "igazi" mézfogyasztók egyenletesen az egész évben fogyasztanak
mézet. Sőt! Vannak, akik nyáron fogyasztanak többet, előkészítve a szervezetet a
"nehezebb" téli időszakra.
A méz többet jelent mint édesség. Manapság, amikor sok szó esik a természetes
táplálkozásról, a méz és a mézzel készült ételek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A méz
pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen.
Az egyes mézek és méhészeti termékek hatásairól bővebbet lejjebb, a kiválasztott
mézfajták oldalán olvashat, de néhány általános élettani hatást itt felsorolok. Ezek
minden mézre igazak, persze vannak olyan mézek, amelyek fokozottabban hatnak az itt
felsoroltakra is.
• A méz rendszeres fogyasztása szellemi és testi teljesítménynövekedést, az egész
szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.
• A méz cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik ezért nem terheli a
hasnyálmirigyet.
• Tudományos bizonyítékokkal is alátámasztották kutatók, hogy a méz lelassítja a
kórokozók fejlődését, még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá
váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben.
• A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént.
• A méz erősíti az idegeket és az immunrendszert.
• Méregteleníti, tisztítja a szervezetet.
• Jótékonyan hat a fiatal szervezetre, gyermekeknek ideális.
• A folyékony tiszta méz eredményesen használható nagyobb felületű (horzsolt,
zúzott) sebek gyógyítására is. Fertőtleníti, kiöblíti a sebet, gyorsítja a gyógyulást.
Kristályosodás
Erről azért írok külön, mert tévhitek keringenek erről a témáról. Legfőképpen a cukrozott
mézre és a cukoroldatos mézetetésre vezetik vissza az alulinformált "tudatlan" emberek.
Ez egyik sem igaz! A kristályosodás a méz esetében természetes jelenség. A méz egy
túltelített cukoroldat, ahol a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya
határozza meg a kristályosodás mértékét.
A magas szőlőcukor tartalom gyorsítja, a magas gyümölcscukor tartalom lassítja a
kristályosodás folyamatát. A mézben leggyakrabban a fruktóz van túlsúlyban. És ami
lényeges: kristályosodással a méz összetevői, hatása nem változik, csupán fizikai
megjelenése. Meg ráadásul bizonyos esetekben könnyebb kezelni, mint folyós állapotában.
Ezért nyugaton sokkal elterjedtebb a kristályos(krém)-méz.
A kristályosodás 14°C-on a legintenzívebb, a folyamat a hőmérséklet emelésével lassítható.
Lényeges viszont, hogy 40°C fölött a méz bizonyos alkotórészei elkezdenek károsodni,
csökken a gyógyhatása. Ezért forró teába, tejbe stb. lehetőleg ne tegyük, várjuk meg, míg
kicsit kihűl. , Persze azért nyugodtan süthetünk-főzhetünk mézzel, hatásainak egy része
még így is megmarad. És persze nem csak üres, zsírrá átalakuló kalória, mint a cukor.
A méz víztartalma
A magas víztartalmú nektárból a méhek egy viszonylag kis víztartalmú (17-20 %) mézet
készítenek az érlelés során. Mivel a méz egy higroszkópos (vízmegkötő) anyag, a tárolás
során a környező levegőből vizet vesz fel, így a nyitott edényben tárolt méz felső
rétegeiben a víztartalom megnő. Ebben, a 20 %-os víztartalomnál hígabb mézben már
életben maradhatnak bizonyos mikroorganizmusok (baktériumok, élesztők), ami a méz
minőségromlásához vezet. Ezért a mézet célszerű száraz helyiségben, zárt edényben
tárolni.
A kristályosodás nem befolyásolja a víztartalmat, ugyanazon folyékony és kristályos méz
víztartalma nem különbözik.
Különböző mézfajták jellemzői és hatásai
Ahogy már írtam, minden méznek megvannak a közös jótékony hatásai. Az alant felsorolt
mézek hatásainál azokat írtam le, amelyekre a méz általános hatásain túl jobban hatnak
a mézelő növény fajtajellegéből adódóan.
Magyarul: ha egyszerűen csak cukor helyett fogyasztja a mézet, bármilyet ehet,
mondhatni, ami ízlik. Folyamatos fogyasztásával így is érezni fogja a méz jótékony
hatásait.
DE: ha célirányosan, tudatosan valamilyen életfunkcióra (betegség megelőzésére,
karbantartására, gyógyítására) kíván hatni, válasszon mézet annak hatásai szerint!
Na, ezeket a plusz hatásokat tudhatja meg a lent felsorolt mézekről!
1.Akácméz
Az akácot Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el hazánkban a homok megkötése
céljából. Egyes vidékeinken második hazájára talált, itt van egész Európában a
legkiterjedtebb akácfaállomány. Hazájában (Észak-Amerika) ritkás ligetekben fordul elő,
nálunk viszont összefüggő erdőségeket alkot. Legnagyobb akácosok a Nyírségben, a
Bakonyban és Mezőföldön vannak.
Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé
savas méz. Színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől az enyhén sárgás, egyes
évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze
a legtöbb méznél édesebb, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni.
Magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig, akár 1-2 évig is folyékony marad. A világ
három legkevésbé kristályosodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő
képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon.
Nagyon kevés virágport tartalmaz. A Magyarországon termelt akácméz különleges
minősége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék. Nem domináns
ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása
minden formában lehetséges. Önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli
alkotórészként stb. Ezenkívül készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.
Hatásai:
- robinin és akacin tartalma miatt jó fertőtlenítő
- méregtelenítő hatású
- köhögés ellen ajánlott
- gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott
- akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatású
- sportolásnál tapasztalható izomlazító képessége
- csonterősítő
- felső légúti megbetegedések gyógyulását elősegítő
- immunrendszer erősítő
- torokfájást enyhítő
- vérszegénység ellen hat
2.Aranyvessző (szolidágó) méz
Ízletes és lágy, gyakran mentás utóízű, mivel egyidőben nyílik a mentával. Aranyszínű, mint
az aranyvessző nyári virágpompája a patakok partján és az erdő szélen. Kristályodásra
hajlamos. Solidagóból (másik neve szolidágó) származik, nálunk a Balaton környékén terem
legnagyobb mennyiségben. Későnyári mézfajtánk.
Hatásai:
- magas illóolaj tartalma segíti az emésztést és görcsoldó hatása is van
- gyulladáscsökkentő
- idegnyugtató
- izületi bántalmakra, reuma ellen hatásos
- immunrendszer erősítő
- méregtelenítő hatású
- vesetisztító
- vérnyomás csökkentő
- májregeneráló
3.Ámorakác méz
Az ámorakác méz (ámorméz) színe aranybarna. Natúr fogyasztásra, valamint ételek, italok
ízesítésére is kiváló. Az ámorakác mézet a középkorban a mézek királyának tartották.
Folyópartokon (főként a Tisza vidékén), csatornák és mocsaras területek mentén élő
ámorakác (gyalogakác) főként virágport ad, de kedvező időjárás esetén mézet is. Az
akácvirágzás után gyűjthető.
Hatásai:
- az érrendszer ellenálló képességét növeli
- erősíti a szívet
- szabályozza a szív működést
- erősíti a szervezet általános védekező rendszerét
- immunrendszer erősítő
- szervezeterősítő (nagy a vitamintartalma)
4.Bálványfa méz
A bálványfa méz névadó fája Kínából díszfaként került hazánkba. Ecetfaként is emlegetik,
de csak hasonlít a bálványfára. Mindenhol megél, akár "gyomfának" is nevezhetnénk.
Júniusban nyíló dús virágzata émelyítően nehéz illatú. Jó méhlegelő.
Méze csodálatosan zamatos, nyelvcsettintésre készteti az ínyenceket. Azonkívül ritkaság,
mivel az akáccal egyidőben virágzik. Enyhén muskotályos ízű, kitűnő csemegeméz.
Hatásai:
- vesetisztító hatású
- emésztési zavarok ellen
- felső légúti megbetegedésekre
- gyomor karbantartó
- vérnyomás csökkentő
- májregeneráló
- epebántalmakra
5.Erdeiméz
Az erdei méz tulajdonképpen egy vegyes méz, amit a méhek az erdőben éppen abban az
időben található növényekről (virágok, fák) gyűjtenek. Éppen ezért színe a világostól a
sötétig sokféle lehet. Például amelyikben sok a fenyő vagy a mézharmat, az sötétebb.
Íze is sokféle, de elmondható, hogy mindegyik aromásan kellemes.
Hatásai:
- fertőtlenítő
- szervezeterősítő
- sebgyógyító (külsőleg használva)
- ásványi nyag tartalma magas
- érrendszert karbantartja
- gyomorkarbantartó
- immunrendszer erősítő
- emésztést elősegítő
6.Ezüstfűz (ezüstfa, olajfűz, olajfa) méz
Az ezüstfűz a Velencei tó jellegzetes növénye. Ázsiából dísznövényként hozták be
Európába, azóta néhány helyen igen elterjedt. Május végén- június elején apró sárga virágai
bódító
illatát
és
nektárját
a
méhek
is
szeretik.
Igen ritka mézfajta. Az ezüstfűz méz íze és illata jellegzetes, színe szürkés-zöld, opálos,
aromája illatos. Közepesen, nagyjából egy éven belül kristályosodik. Vegyes mézben
ízjavító.
Hatásai:
- láz csillapításra
- reumára
- magas vérnyomás csökkentésére
7.Édesharmat méz
Édesharmat méznek kimondottan a nem virágzó fák nektárjából készülő, a méhek által
növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik.
Virágpor tartalma elenyésző. Többnyire fenyő, hárs, tölgy és fűzfaerdőkből gyűjtik a
méhek. Fűszeres és különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Színe sötét, néha
szinte fekete, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz.
Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.
Önmagában (kenyérrel-vajjal, müzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is
használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom.
Hatásai:
- magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendkiegészítő
- vastartalma miatt vérszegényeknek hasznos
- érelmeszesedés ellen hatásos
- érrendszer karbantartó
- koleszterinszint karbantartó és csökkentő hatású
- gyomor karbantartó
- idegnyugtató
- immunrendszer erősítő
- látásjavító
- légúttisztító
- virágpor tartalma elenyésző, ezért virágpor allergiásoknak ajánlott
8.Édeskömény méz
Az édeskömény méz értékes ásványi anyagokat tartalmaz (Ca, K, Mg, Ph, Fe, Mn, Zn), a
vitaminok közül magas A és a B vitamin tartalma.
Igen ritka mézfajta! Színe sötét, vöröses, íze egyszerűen leírhatatlanul különleges!
Nemcsak a hölgyek (merthogy a női hormonokra van igen kedvező hatással!), hanem minden
ínyenc egyik kedvence lehet! De csak úgy "magában"!
Hatásai:
- gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a puffadást és a gyomorégést
- nyugtatólak hat az idegekre
- enyhíti a pszichikai túlterhelés okozta tüneteket
- vízhajtó
- fájdalomcsillapító
- látásjavító
- a tejtermelést serkenti (kismamák)
- enyhíti a menstruációs és a klimax okozta tüneteket
- aktiválja a női hormonokat
- köhögés csillapító
- görcsoldó hatású
9.Eukaliptusz méz
Az eukatiptusz mézet Európában a mediterrán területeken termelik. Igazi csemegeméz!
Hatásai:
- légzőszervi problémák kezelésére
- gyomor- és bélműködés szabályozására
- gyermekeknél féreghajtásra
10.Fenyőméz
A fenyőméz sötét árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és ízű méz. Az összes méz közül a
fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma. Ne ijedjünk meg a sötét színétől, az
íze kiváló!
Hatásai:
- foszfort, magnánt, aldehideket, alkaidokat, gyantaanyagokat, limonent és felandrent
is tartalmaz, ezért ajánlott ásványi anyagok hiányában szenvedőknek.
- ajánlott nehéz fizikai munkát végző embereknek.
- alkalmas húgyúti és légúti gyulladások kezelésére
- vérszegénység esetén is erősen ajánlott
- enyhe nyugtató hatású
- fertőtlenítő
- vizelethajtó
- csonterősítő
- érrendszer karbantartó
- légúttisztító
- nyugtató hatású
- virágpor allergiásoknak adható
11.Galagonya méz
Lomberdőkben, erdőszéleken, cserjésekben, füves lejtőkön lehet fellelni a galagonyát.
Virágzási és így a nektárgyűjtés ideje május-június. A népi gyógyászatban az egyik
leggyakrabban
alkalmazott
szívgyógyszer
a
galagonya.
A galagonya méznek is ez az egyik legfontosabb hatása. A méz jellegzetesen egyedi
aromájú, lassan, opálosan kristályosodik. A galagonya bokor mandula illatú virágjának
nektárja fokozza a méz gyógyhatásait!
Hatásai:
- megelőzi illetve csökkenti a szív és érrendszeri betegségeket, szívműködés
szabályozó
- keringési zavar és infarktus után is kimondottan ajánlott
- csökkenti a szívizomgörcsöt, szíverősítő
- nyugtatja a pulzust
- magas vérnyomás megelőzésére (vérnyomás csökkentő)
- érelmeszesedés ellen (rugalmassá teszi az érfalat)
- koleszterinszint csökkentő
12.Gesztenyeméz
A szelídgesztenyések nyáreleji (június-július) virágaiból származik. Magas ásványi anyag
tartalmával tűnik ki. Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed, jellegzetesen
sárgásbarna.
Gesztenyevirág illatú, jellegzetes enyhén kesernyés utóízű méz. Különleges ízét az
ínyencek nagyra értékelik. Önmagában fogyasztandó.
Hatásai:
- rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását.
- viszértágulat mérséklésére is alkalmas, külsőleg is alkalmazható
- érrendszer karbantartó, érgyulladásokra külsőleg is alkalmazható
- jó hatású vérszegénység ellen
- kimerültség ellen
- levertség ellen
- legyengült szervezet erősítő
- étvágytalanság ellen
- magas ásványi anyag tartalma miatt általános erősítő
- szíverősítő
13.Gyermekláncfű méz
A gyermekláncfüvet (pongyola pitypangot) a legtöbben gyomnövényként, vagy gyermekek
játékszereként ismerik, pedig valamennyi része emberileg fogyasztható, nem mérgező.
Sőt! Európa egyes részein gyógyászati célból termesztik.
Levelét, virágát, a virágszárat és a gyökerét egyaránt használjuk gyógyteaként, akár
frissen, akár szárítva. A tea ízesítésére használt gyermekláncfű méz tovább fokozza annak
gyógyhatását.
Méze lassan kristályosodik, kissé kesernyés gyógynövény ízű. Igazi csemegeméz!
Hatásai:
- máj bántalmak ellen
- emésztési problémák esetén, javítja a gyomornedv kiválasztást, megtisztítja a
gyomrot mindenféle
pangó anyagtól
- vértisztító hatású
- vérsűrűség ellen is kiváló
- kedvező a hatása a májra és az epeműködésre
- levertség ellen is igen jó hatású.
- reuma ellen
- vesetisztító
- étvágygerjesztő
- szél- és vízhajtó hatású
- zsíranyagcsere problémákra
- epetermelődést fokozza
- vesebajok esetén
- enyhe hashajtó
- epekőképződést gátló
- jó hatású a tavaszi méregtelenítésben
- reuma és köszvény esetén.
14.Hajdina (pohánka) méz
Pohánkaméz (hajdinaméz) gazdag ásványi anyagokban, így foszforban, káliumban,
kalciumban, vasban, magnéziumban. A vitaminok közül különösen magas benne a P vitamin
(vízben oldódó antioxidáns) amely a rák megelőzésében játszik főszerepet. Azonkívül még a
B vitaminok találhatók meg benne.
Barna színű, sajátos ízű és illatú. Könnyen megszokható, megkedvelhető.
Hatásai:
- keringési és érrendszeri panaszok ellen
- vérnyomáscsökkentő
- elősegíti a bőrképződést
- szíverősítő
- szívműködést szabályozó
- sejtfalak regenerálását elősegítő
- csökkenti a hajszálvérzések kialakulását
- csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmát.
- védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, jó eredményekkel alkalmazták egyes
daganatos megbetegedések (pl: vastag- és végbéldaganat) kezelésében is.
- antibiotikum hatású
- bőrproblémák kezelésére
- légúttisztító
15.Hársméz
A hársfa utcáink, tereink, parkjaink egyik leggyakoribb fája. Májusban-júniusban nyíló
virágainak illatát messziről érezni, a méhek kedvelt virága. Hazánk egyik leggyakoribb
mézfajtája
a
hársméz.
A méz színe a világos sárgától a közép barnáig terjed. Pikáns íz jellemzi, amely nem csak
édesíti, hanem fűszerezi is az ételt és italt. Állaga gyakran kristályos. Más mézekbe
kerülve gazdagítja azok zamatát.
Hatásai:
- nyugtató hatású, idegerősítő
- hörghurutra, köhögésre kiválló.
- alkalmas lázas betegségek enyhítésére, gyulladáscsökkentő
- meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére
- felső légúti megbetegedésekre
- baktériumőlő tulajdonságú
- görcsoldó
- kolin tartalma az érelmeszesedés ellen hat
- álmatlanság ellen
- emésztési zavarokra
- immunrendszer erősítő
- szívműködés szabályozó
- vértisztító
16.Japánakác
A japánakác nevével ellentétben Koreában és Kínában őshonos, de Európa számos részén is
megtalálható. Parkokban, és kertekben is látható. Virágzása az akác után kezdődik és egész
augusztusig is eltarthat. Nektárja vonzó a méhek számára, még a földre lehullott virágokra
is rájárnak.
Virága 10-30 % rutint tartalmaz, magas vérnyomás elleni gyógyszert állítanak elő belőle:
Teája forrázva és méze is hasonló hatású. A japánakác méz halványsárga, zamata a
virágjára emlékeztet. Igen ritka csemege, érdemes megkóstolni!
Hatásai:
- vérnyomáscsökkentő
- érelmeszesedés gátló
- túlzott gyomorsavtermelés ellen
- vérzésgátló hatású, gyorsítja a véralvadást
- erősíti a szívműködést és szabályozza a szívdobogást
- a vérereket erősíti
17.Kakukkfű méz
A valódi kakukkfűméz azért különleges, mert az ízében a kakukkfű virágjának illata köszön
vissza megsokszorozva. Színe sötétbarna, nehéz és fűszeres illatú méz. A kakukkfűméz
ízében igazi különlegesség! Mindent tud, amit a kakukkfű.
Hatásai:
- enyhíti a köhögést, köptető hatású
- torokfájás ellen
- megfázásos-meghűléses tünetekre hatásos
- emésztési zavarokra
- puffadást megszüntető
- gyomor- és bélfertőtlenítő hatású, gyomorkarbantartó
- légúttisztító
- fertőtlenítő
- tüdőbetegségre
18.Koriander méz
A koriander fűszernövénynek apró, fehér-lilás, de erős virágai, mint maga az egész növény,
erőteljesen aromás. Az óegyiptomiak már háromezer éve foglalkoznak a koriander
termesztésével, és a boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált.
Méze is különleges. Íze fügére emlékeztető ínyencség. Színe világos barnás, hamar
kristályosodik.
Hatásai:
- ízületi bántalmakra
- serkentőleg hat az emésztésre
- gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben
- felfúvódást szüntető, szélhajtó
- emésztési zavarokra
- vértisztító
- nemi vágy fokozó, potencia növelő
- nemi hormon aktiváló
- klimax tünetei ellen
- menstruációs problémákra
- görcsoldó hatású
- reuma ellen
- immunerősítő
19.Levendula méz
A levendula Dél-Európában őshonos. Az első magyar levendulaültetvényt 1920-ban
Tihanyban, Franciaországból hozott szaporítóanyaggal hozták létre.
A levendula méz elsősorban Franciaországban ismert mézfajta. Magyarországon ritkább,
de azért itt is előfordul ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a
vanília és a fahéj íze is kiérezhető.
A levendula méz fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény, de a vajas-mézes kenyér,
a müzlibe vagy túrókrémbe kevert levendula méz is nagyszerű. Egyszerű, ám igen finom
desszert a levendula mézzel lecsorgatott friss gyümölcs.
Hatásai:
- vesebajokra hatásos, vesetisztító
- bélféreg ellen
- álmatlanság esetén
- idegnyugtató hatású
- nyitott sebekre kenve gyorsítja a gyógyulást
- gyomor karbantartó
- epeműködés fokozó
20.Málnavirág méz
A málnavirág méz gazdag kálium, kálcium, vas, magnézium és foszfor ásványi anyagokban, C,
B1, B2, A vitaminban. Illatos, zamatos, kissé pirosas méz. Gyorsan kristályosodó méz..
Hatásai:
- torok és nyálkahártya gyulladásokra
- nyirokcsomó ellen hatásos
- görcsoldásra, menstruációs görcsökre
- lázcsillapító
- izomlazításra
- fájdalomcsillapító hatású
- antimikrobális hatása valamennyi kórokozó szaporodását gátolja
- segít karbantartani a vércukorszintet
- csökkenti a magas vérnyomást
21.Manuka méz
Az új-zélandi őslakos maorik nyelvén a Manuka teafa neve. Új-Zélandon és dél-kelet
Ausztráliában őshonos ez az örökzöld fa . Majd minden részét természetes gyógyszerként
használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a
parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel
gyógyították.
Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű,
jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású manuka mézet.
Az elmúlt két évtizedben klinikai vizsgálatok százait végezték el egyetemeken és
kórházakban világszerte. Ezek alátámasztották, hogy a manuka méz más mézfajtákhoz
képest nagyobb antibakteriális aktivitást mutat, és több hidrogén peroxidot is tartalmaz.
Manuka méz az egyetlen 100 %-ig természetes táplálék a világon, amely HATÉKONY és
MEGBÍZHATÓ antibakteriális hatást fejt ki aktív összetevőjének, az étkezési
metilglioxálnak köszönhetően. A vegyület természetes alkotóeleme a manuka növény
nektárjának. Különleges figyelemre azzal tett szert, hogy elpusztítja az MRSA-val és a
Staphylococcus
aureus-szal
összefüggésbe
hozott
szuperbaktériumokat.
A kizárólag Új-Zélandon megtalálható manuka fáról származó nektár tartalmazza azt az
összetevőt, amelyet a tudósok UMF-ként (Unique Manuka Faktor) jelölnek meg. Ez az
antibakteriális összetevő emeli ki a manuka mézet az összes többi mézfajta közül.
A manuka méz antiszeptikus hatása miatt fertőzések és sebek tisztítására használnak.
Ráadásul nagyon magas a cukor- és alacsony a fehérjetartalma, emellett savas kémhatású.
Ezen tulajdonságok együttese teszi képessé arra, hogy elpusztítsa azokat a károkozókat,
amelyekkel
találkozik.
Kutatások bizonyították be, hogy a "manuka méz" minden más mézfajtánál, sőt, a
hagyományos gyógyszereknél is hatékonyabban gyógyítja meg és sterilizálja a sebeket és
fekélyeket. Ugyancsak elősegíti az új bőrréteg kifejlődését, és olyan erőteljes
antibakteriális hatása van, amellyel szemben még az antibiotikumokra rezisztens
baktériumok sem tudnak ellenállni.
A manuka méz antioxidánsai megsemmisítik a szervezetben lévő szabad gyököket. A méz
a levegőbe kerülve higroszkopikus környezetet hoz létre. Ezzel fertőtleníti a sebeket,
elősegíti az új bőrszövetek kifejlődését, és megakadályozza, hogy a kötszer a sebre
ragadjon. A manuka méz azonban az újabb felfedezéseknek köszönhetően lassan átveszi a
vezető szerepet a sebkezelésben.
Gyógyító tulajdonságai miatt a manuka mézet széles körűen használják kötszerek
előállítására éppúgy, mint az ekszcéma, az ótvar, az arthritis és a pattanások kezelésére. A
legtöbb sebkezelésre használt termék toxikus és mérgező a szervezet számára. Nem ez a
helyzet azonban a manuka mézzel. Természetes anyag lévén bátran használhatjuk anélkül,
hogy bármilyen káros mellékhatástól kellene tartanunk.
A manuka méz hatóanyagai tulajdonképpen a baktériumok génállományára hatnak. Emiatt
nem képesek a baktériumok a manuka fa méze ellen hatásosan védekezni, és nem is
válhatnak rezisztenssé, ellenállóvá vele szemben. Az aktív manuka méz az első olyan méz,
amelyet
az
orvostudomány
hivatalosan
is
elismer
a
sebgyógyításban.
A manuka méz MGOTM értékéről:
A manuka méz hatáserősségét pontosan meghatározó módszer az MGO teszt. A lent
található két táblázat segít a termékek nevében feltüntetett védjegyek értelmezésében.
Termék Metilglioxál mg/kg
MGOTM
100
Manuka
100
mg/kg
MGOTM
250
Manuka
250
mg/kg
MGOTM
400
Manuka
400
mg/kg
MGOTM
550
Manuka
550
mg/kg
Az MGOTM tanúsítvány pontos és megbízható összehasonlítást kínál a manuka méz és
egyéb mézfajták, illetve egyéb élelmiszerek antibakteriális hatása tekintetében.
Termék Metilglioxál mg/kg
manuka méz 20-800+
egyéb mézfajták 0-10
egyéb élelmiszerek 0-50
Ebből kiderül, hogy a manuka méz az egyetlen az eddig felfedezett élelmiszerek között,
amely jelentős, 20 mg/kg és 800 mg/kg, sőt ennél is magasabb koncentrációjú étkezési
metilglioxált tartalmaz. Ajánljuk, minden manuka mézzel kapcsolatban keresse az MGO
védjegyet! (forrás: http://www.manukahoney.hu )
Ez a különleges mézfajta tehát olyan összetevőt tartalmaz, amely hatékony az
antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok ellen is.Természetes anyag lévén
bátran használhatjuk anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatástól kellene tartanunk.
A múltban az ezüstöt részesítették előnyben a krémekben és a kötszereknél a sebkezelés
területén. Ezeket a termékeket az orvosok is szívesen használták. Az ezüst ugyanakkor
nem bizonyult elég hatékonynak. A vele folytatott klinikai tesztek nem hoztak meggyőző
eredményt. Ennek ellenére néhány orvos még mindig ragaszkodik hozzá. A manuka méz
azonban az újabb felfedezéseknek köszönhetően lassan átveszi a vezető szerepet a
sebkezelésben.
Csupán városi legenda, hogy a nyílt sebet szabadon kell hagyni, hogy "lélegezni" tudjon.
Ekkor ugyanis egy kemény, száraz heg keletkezik a seb körül, amely alatt nehezen képződik
új bőrréteg. Az új, lágy és gyenge bőr növekedését gátolja a felette lévő kemény szövet,
amely hegesedéshez vezet. A manuka méz használata könnyen és természetesen elősegíti a
heg eltávolítását, megelőzve ezzel a hegesedést és a bőr deformációját. További előnye a
manuka méznek fájdalomcsillapító hatása, amely jelentősen csökkenti a sebek által okozott
irritációt.
"A manuka mézből készült termékeinket független laboratórium vizsgálta meg, hogy
igazolja állításunkat, miszerint hatékony az MRSA-baktérium elpusztításában" - mondja
Frank Buonanotte, a Honeymark International vezérigazgatója. "A manuka méz képes
kivonni a baktériumot a vízből, lehetetlenné téve annak túlélését, ez a tulajdonsága pedig
megkülönbözteti az antibiotikumok működésétől."
Az eredeti, angol nyelvű cikk:
http://www.pr-inside.com/manuka-honey-destroys-mrsa-and-heals-r562023.htm
Hatásai összefoglalva:
- emésztési zavar, gyomorfekély, gyomor- és bélhurut
- sérülések, gyulladások
- sebek, égés, bőrproblémák, bőrfekélyek
- gombás betegségek kezelése
- immunrendszer erősítése
- általános közérzet javítása
- gyulladások csökkentése
- bakteriális fertőzések megelőzése
- diabéteszes fekély kezelése mézes pakolással
- a szervezet téli védelme
- fogszuvasodás megelőzése
- daganatos betegségek ellen hat
22.Medvehagymaméz
A bükkösökban már áprilisban virágzik a medvehagyma, de mivel itt más növény nem
virágzik és nektárja édes harmattal sem keveredhet (mert kora tavasszal még nem
szaporodhattak el a fák szívó szájszervű kártevői), a medvehagyma-méz a legtisztább
fajtamézek közé tartozik.
A medvehagyma méz ritkaságnak minősül, sokan már Hungarikumnak is mondják, mivel
hazánkban vannak Európában a legnagyobb összefüggő medvehagymás területek.
Különlegesség, a Mecsek, a Gerecse és a Bakony vidékének pikáns ritkasága.
A medvehagyma méz fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú,
zöldes árnyalatú csemege mézfajta.
Hatásai:
- felső légzőszervi megbetegedésekre
- bőrproblémák kezelésére
- érrendszer karbantartó
- érelmeszesedés ellen
- gyomor karbantartó
- görcsoldó
- idegnyugtató
- koleszterin szint csökkentő
- méregtelenítő hatású
- reuma ellen
- vérnyomás csökkentő
- vértisztító
- köhögéscsillapító
23.Meggy méz
A meggyméz gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok
(kalcium, kálium, magnézium, vas, cink ). Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat,
melyek antioxidáns hatásúak. A B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje
feldolgozását, felszívódását.
Sárgás-barnás színű, nagyon kellemes gyümölcsös ízű méz. Minden korosztály kedvence
lehet, a gyermekek is szeretik.
Hatásai:
- vértisztító hatású
- szívizom erősítő
- szívritmus szabályzó
- serkenti a máj- és vese működését
- a B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.
- köhögéscsillapító
- gyulladásgátló
- puffadás ellen hatásos
- segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó
- fogyasztó hatású
- az antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, ezáltal a
visszérbetegségek elkerülhetők
- enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, köszvényt
- fejfájás ellen
24.Mézontófű (facélia) méz
A beszédes nevű mézontófű az akác után a legjobban mézelő növény. Kellemes, enyhén
citromos illatú, selymes zamatú. Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kissé opálos.
Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik.
Micimackó kedvenc méze, ritkaság és nagyon finom, a mese megemlítésével a nem mézevő
gyermekek is rászoktathatók a cukor kiváltásaként.
Hatásai:
-bőrápoló hatású
-égési sérülésekre kiváló
-jó fertőtlenítő
-koleszterin szint karbantartó
-érrendszer karbantartó
-szívműködést szabályozó
25.Mustárméz
Jellegzetesen illatos, világossárga színű, kristályosodásra hajlamos, kellemesen édes méz.
A nevével ellentétben a legédesebb méznek tartom...
Hatásai:
- magas vérnyomás ellen
- epe és májbántalmak kezelésére
- emésztési problémák
- vérképző
- látásjavító
- idegerősítő
- izomerősítő
- bőr öregedést gátló
- haj és köröm növekedést serkentő és érősít
26.Napraforgóméz
A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes, a napraforgó
termésének ízéhez hasonlítható. Közepesen gyorsan kristályosodik. A napraforgóméz alul
elhelyezkedő nagy, kemény kristályait apróra zúzva, a folyékony fázissal elegyítve
krémmézként is forgalomba hozzák.
Színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed.
A napraforgóméz savas kémhatású - pH értéke 4,5-3,6 között változhat. Főleg
délmagyarországi síkságok napraforgótábláin gyűjtik a méhek.
A napraforgó méz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő.
Hatásai:
- szervezeterősítő
- fertőtlenítő hatású
- gyulladáscsökkentő
- görcsoldó hatású
- savas méz lévén gyomorsav túltengésben szenvedőknek nem ajánlott
- érelmeszesedés ellen
- felső légúti megbetegedésekre
- idegerősítő
- koleszterinszint csökkentő
- prosztata betegségekre ajánlott
- daganatos betegséges ellen hat
27.Narancsméz
A narancs (virág) méz a mediterrán országok jellegzetes és közkedvelt mézfajtája.
Világosbarna színű, nem túl karakteres mézfajta, amelyben visszaköszönnek a citrusfélék
virágának illatai. A narancsmézet fejfájás ellen is érdemes bevetni, illetve hatékonyan
oldja a szorongást. Egzotikus méznek számít.
Narancsméz a konyhában: gyümölcssalátaként grapefruit- és narancsfilét csorgassunk le
narancs(virág) mézzel, majd egy napig hűtőben hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
Nem csak finom, de igazi vitaminbomba is. Sütésre-főzésre sehol sem használják.
Hatásai:
- fejfájás ellen
- hatékonyan oldja a szorongást.
28.Olajretek méz
Az olajretket - nevéből kikövetkeztethetően is - olajos magváért termesztik. A nagy
táblák kitűnő méhlegelők lehetnek. Ritka méz.
Színe sárgás-barnás. Kellemesen pikáns utóízt tartogat.
Hatásai:
- kiváló antibiotikum hatású
- csillapítja a köhögést
- alkalmas meghűléses betegségekre
- felső légúti megbetegedésekre
- pozitív hatással van az ízületi bántalmakra
vesebántalmakra
- májregeneráló
- epebántalmakra
- virágpor érzékenyeknek
- reuma ellen
- méregtelenítő
29.Repceméz
Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. Magas szőlőcukor tartalma
miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-
krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető.
A repceméz (krémméz) színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Nagyon édes, de
emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata.
Magyarország egész területén folyik repcetermelés, tehát sok repceméznek való
méhlegelő van. Legeredményesebben a Dunántúl déli és nyugati megyéiben foglalkoznak
vele. Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga repce virágtenger, az
első tömeges nektárt adó kultúrnövény.
A repceméz nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül
kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe.
A repcemézet (krémmézet) enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba,
mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. A repce virágpora és méze szinte a
legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma
miatt. Hazai fogyasztók a repcemézet elsősorban olcsóságát értékelik, de éppen ez az oka,
hogy a méhészek nem mindig tartják meg tisztán, hanem összecsapják a vegyes
virágmézzel.
Hatásai:
- legfőbb hatása nagyon alacsony savtartalma miatt az, hogy a gyomorsav
túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlható
- szervezeterősítő
- fertőtlenítő
- gyulladáscsökkentő hatású
- magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott
30.Rozmaring méz
A rozmaring Európában délen őshonos. Hazánkban a rozmaring története Árpád-házi Szent
Erzsébetig nyúlik vissza, mert egész Európában a rozmaringból készült illatszert a „magyar
királyné vize”-nek tartották. A növény a szerelmesek hűség és tisztaság jelképe lett, ennek
köszönhető, hogy egyes tájakon jelenleg is az esküvői bokréták és asztalok
elengedhetetlen dísze.
A növény égszínkék virágai pedig igen kedveltek a méhek körében, mivel virágaiban sok a
nektár. Méze sárgás-barnás. Íze különleges, kissé a rozmaringra emlékeztet. Közepesen
kristályosodó méz.
Hatásai:
- idegerősítő
- gyomorerősítő
- görcsoldó
- epehajtó
- általános erősítő
- potencianövelő
-fiatalító szer
- antibakteriális hatású
31.Selyemfűméz (selyemkóró, vaddohány)
A selyemfüvet az akáccal megközelítőleg egy időben hozták Magyarországra Észak
Amerikából. Már 1816-ban. Európában hazánkban vannak a legnagyobb egybefüggő
területei. Ezért a selyemfű méz (másnéven vaddohány, selyemkóró) igazi Hungarikum.
Sivár homokon ahol más növény nem terem meg, szépen díszlik és mézel. Bár drasztikus
gyomnövénynek lett kikiáltva, és kultúrnövények termesztésében lehet hogy káros, de a
sivár homokon megköti a homokot, és a selyemfűméz kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik.
Kizárólag a Kiskunságban található nagyobb foltokban, amely jó méhlegelőt biztosít és
nagyobb mennyiségű igazi selyemfű mézet ad. Az akác után nyílik, száraz melegben 28-30
fokon nektároz legjobban. Más növényekkel egy időben nem virágzik.
Világos színű, fűszeres, főleg a Duna menti galériaerdőkből és a Tolnai-dombvidékről
származik. Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos. Nyers ételek különleges ízesítője.
Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki. A selyemfű
(másnéven vaddohány, selyemkóró) méz különlegesen illatos és intenzív ízű méze világos,
hasonló az akácéhoz, egy árnyalattal sötétebb.
Pollen (virágpor) tartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát.
Hatásai:
- virágpor allergiások is fogyaszthatják
- vérnyomás szabályozó hatású
- szervezeterősítő
- Klinikai kísérletek szerint gyulladás-csökkentés tekintetében a selyemfű méz a
második leghatásosabb mézfajta
- égés kezelésére, sebgyógyításra kiváló
- vérnyomás szabályozó
32.Somkóró méz
A somkóró méz világos színű, zamatos ízű, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik, igazi
desszertméz.
Hatásai:
- trombózismegelőző hatású
- gyomor karbantartó
- gyulladáscsökkentő
- viszértágulat ellen
33.Tisztesfű méz
Igen ritka mézfajta. Ízletes, sárgás színű, viszonylag gyorsan kristályosodó méz, de állaga
krémes marad.
Hatásai:
- felső légúti légzőszervi megbetegedésekre
- gyomorfekély ellen
- meghüléses betegségekre
- görcsoldó tulajdonságú
- asztma ellen
- epilepszia tüneteire is alkalmazzák
- vese és hólyagbántalmakra
- kólika ellen
- hisztéria kezelésében
- gyomor karbantartó
34.Vegyes virágméz
Ha a méhek sokvirágú tarka réteken, díszkertekben, botanikuskertekben gyűjtenek; vagy
amikor a méhész ritkábban perget, a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A
vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más.
Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet
tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.
A Kárpát-medencében 700 növényfaj iránt érdeklődnek a méhek. Ezek a legnagyobb
botanikuskertben sem találhatók meg mind. Egyes méhészetek egy évben 40-50 különböző
növény termékeivel találkoznak. A vegyes virágmézek ennek megfelelően illóolajokban,
ásványi anyagokban mindig gazdagabbak mint a fajtamézek. A vegyes virágméz minden
vidéken és minden évben más, egyedi.
A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről, erdőszélek gyümölcs-, fűz,
vadmeggy-, galagonya-, vadrózsa-, akácvirágáról gyűjtik a szorgalmas méhek. Emiatt
beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb
mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről
származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik.
A vegyes virágméz színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a
benne levő mézek összetételétől. A sokféle növényről származó méz változatos és a mézek
közül az egyik legfinomabb aromával párosul. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan
alkalmas.
Hatásai:
- szervezeterősítő, összetett hatású
- fertőtlenítő hatású
- sebgyógyításra kiváló
35.Zsályaméz
A zsálya Dél-Európában vadon termő, jellegzetes illatú, kesernyésen aromás ízű
gyógynövény. Gyógyhatásai hamar ismertté váltak, melyre latin neve is utal. Salvia magyarul
annyit tesz: 'gyógyítani'.
Méze is gyógyméz. Íze, aromája máshoz nem hasonlíthatóan a növényre jellemző, kissé
kesernyés utóízzel. Érdemes megkóstolni. Zsályateába téve a hatása fokozható.
Hatásai:
- gyulladáscsökkentő
- mandula- és torokfájás
- antibiotikus hatású
- rekedtségre
- izzadáscsökkentő, verejtékképződést szabályozó hatású
- köhögés csillapító
- légzőszervi megbetegedésekre
- meghűléses megbetegedések kezelésére, megelőzésére
- emésztési rendellenességre,
- haspuffadásra
- máj működésével összefüggő betegségekre, májregeneráló
- csökkenti a vércukor szintet (éhgyomorra fogyasztva)
- étvágyjavító
- kiváló vértisztító
- jó görcsoldó
- szervezeterősítő
- csökkenti a szélütés kockázatát
- jól alkalmazható bénulásos megbetegedések esetén
- égés kezelésére (külsőleg)
- bőrproblémák kezelésére (pikkelysömör, pattanás, korpásodás, stb.)
Egyéb méhészeti termékek
Méhészeti termékeknek nevezzük még az egyéb méhek által előállított termékeket.
Légjelentősebbek a méhpempő, a propolisz és a virágpor. Ezekről írok itt részletesebben.
Méhpempő
Tény: hogy a méhpempő fogyasztása a méhkirálynő fejlődését, élettartamát és létét
egyedülálló módon kivételessé teszi. Ebből a kiindulási alapból az 1960-as években
fellendült az érdeklődést a méhpempő iránt. Azt feltételezték a méhpempőről, hogy
csodaszer, a fiatalság és a hosszú élet elixírje. Manapság sem csökkent az érdeklődés,
mert megismerték, hogy melyek a méhpempő igazi erényei és felfedezték a gyógyászatban
betöltött valódi szerepét is.
Nem kétséges, hogy a méhpempő kivételes táplálékkiegészítő, mely különleges
tulajdonságokkal rendelkezik. A méhherék és a dolgozók nyáron 4-6 hétig, míg télen
maximum 5-6 hónapig élnek, ezzel szemben a méhkirálynő átlagos élettartama 3-4, sőt akár
5 év is lehet.
A méhkirálynő különleges képességekkel rendelkezik. Egy nap alatt képes akár két és
félszer annyi petét lerakni, mint amennyi a saját súlya. Az összes méh közül csak neki van
női szaporítószerve, 16 nap alatt kel ki, míg a dolgozók 21, a herék pedig 24 nap alatt.
A dolgozó lárvája élete első öt napja alatt, amelyből három napig csak kizárólag
méhpempőt fogyaszt, ezerszeresére növeli a súlyát, a királynő lárvája, amely végig
méhpempőt fogyaszt, több mint kétezerszeresére nő.
Mi is a méhpempő?
A méhpempő a dolgozó méhek hormonváladéka. A méhpempőnek fehéres színe van, zselés
állagú váladék, amely gyöngyházfénnyel csillog. Íze erősen savanyú, szúrós, enyhén cukros.
Az idő elteltével egyre sűrűbbé válik, és a színe is változhat, ha levegővel érintkezik.
A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag
aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet,
enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. A méhpempő a méhek „teje”.
Ezzel a csodálatos anyaggal etetik királynőt.
Az orvosi kutatások a legújabb csodaszerként tartják számon. Számos vitamint: B1, B2, B3,
B5, B6, C, D, E, H tartalmaz. Nyomlemek közül említést érdemel a Mn, Ni, Co, S. A
méhpempő teljes értékű fehérjetartalma igen magas, számos hormont és hormonszerű
anyagot tartalmaz.
A termék bonyolult összetétele miatt szintetikus előállítása mostanáig még nem sikerült,
mivel számos azonosítatlan vegyületet is tartalmaz. Viszont a legértékesebb összetevőjét
már előállították mesterségesen is. Talán nem véletlenül mozdult rá a vegyész,
gyógyszerész szakma!
A méhpempő összetétele nagyon sokrétű. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag
néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje.
Legfontosabb összetevői a vitaminok: a B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne.
Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó
elemek egymás hatását erősítik.
A Méhpempő mint Életelixír
Ezzel a fehérjekoncentrátummal táplálják a kikelt álcákat 3 napig, illetve a méhanya
kizárólagos eledele. Ez alapján lesz a méhanya sokszorosan nagyobb a dolgozó méheknél.
Ezenkívül a méhpempő hatására él a méhanya sokszorosan hosszabb ideig is, mint a dolgozó
méhek.
Miközben a méhanya naponta a saját testsúlyánál nagyobb mennyiségű pempőt eszik, képes
lerakni naponta 1000-1500 petét, melyeknek össztömege hasonló nagyságú, mint az anya
saját testtömege. Ezeket a jelentős különbséget a méhpempő okozza, ill. teszi lehetővé.
Az emberek esetében a méhpempő általános roboráló, teljesítményfokozó hatású Az
emberek már ősidők óta csodaszerként fogyasztják. Jótékony hatását a tudomány is
igazolta.
A szervezetre gyakorolt hatása
Sokéves humángyógyászati tapasztalatok alapján teljes felelősséggel kijelenthető, hogy az
emberi szervezetre nem ártalmas, még rendkívül nagy mennyiségben sem. Egészséget
károsító mellékhatása nincs.
A méhpempő nem gyógyszer, hanem orvosság! (Nekem a gyógyszer mű, az orvosság
természetes eredetet sugall).
A méhpempő általános erősítő, roboráló hatású. Szedésekor a szervezet intenzív
méregtelenítése következik be. Ez javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek
szintjéig. Azt lehet mondani, hogy "ott segít, ahol baj van", hiszen a betegségeket-végső
soron - egy-egy sejtcsoport hibás működése okozza. Leromlott, betegség alatti-utáni
állapotból való felerősítésnél kitűnő. A szív és keringési panaszokra, gyomor és
bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra legtöbbször igen jó hatású. Több szívbeteg
orvos állította, hogy ez a "szívesek kenyere".
A méregtelenítésről kevesen tudják, hogy kellemetlen érzésekkel jár együtt. Tompa
fejfájás, kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a legváratlanabb időben
és szokatlan testrészeken mind a tisztulási folyamat kellemetlen velejárója. A szervezet
önmaga is tisztul időnként, egy-egy szerv vagy testrész méregtelenítése önmagától is
beindul. Az ilyen spontán méregtelenítésnél mondják az emberek, hogy "érzékeny vagyok a
frontátvonulásra-időjárásra", "az időváltozástól fáj a fejem". A természetes tisztulás
időtartama nagyon hosszú, hetekig-hónapokig is eltarthat.
A méhpempő a tapasztalatok szerint négy-tíznapos szedés után néhány napos intenzív
tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás,
egyéb fájdalmak ("vándorfájás") is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni
a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és
azután gyors javulás következik be. Napi 2g feletti pempő adag szedése néhány napos
hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és
elmúlik.
A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként
Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség
miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert
méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig
szopogassuk!
Szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású. Alacsony vagy magas vérnyomású
betegek csak állandó kezdeti orvosi felügyelet -vérnyomás-ellenőrzés- mellett szedhetnek
pempőt, mert a gyógyszer-igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat! A kúra kezdete után
legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma
esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!
A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt.
A hűtőszekrényben +1 - +3 oC hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad.
A
méz,
virágpor
fogyasztása
a
méhpempő
hatását
kedvezően
kiegészíti.
A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad
érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos! Legjobb a fa vagy műanyag lapátka
használata.
Felhasználják a meddőség az asztma a pajzsmirigy működési zavarok, és a gyomorfekély
kezelésében is
A méhpempő a szépség szolgálatában
A méhpempő belső használata esetén rendkívüli eredményeket lehet elérni a bőrápolás
terén. A méhpempő normalizálja a faggyúmirigyek működését, így csökkennek a pattanások
és a bőrgyulladások. Serkenti a bőrsejtek metabolizmusát, amely elősegíti a bőr nyomtalan
és gyors hegesedését. Növeli az ösztrogéntermelést, amely a bőrt finommá, selymessé és
rugalmassá teszi.
Külső használat esetén a bőrre kenve kitűnő fiatalító hatása van. Kenjünk a bőrre egy
vékony réteget, hagyjuk fent 15 percig (ez idő alatt a bőr kipirosodik és
megráncosodik, de nem kell megijedni), amely után langyos vízzel lemossuk és hagyjuk
a bőrt megszáradni. Pár órán belül a bőr láthatóan finomabb és fényesebb lesz. A
kezelést meg lehet ismételni 1-2 naponta, így a ráncok, foltok, elszíneződések
fokozatosan eltűnnek.
Mire jó a méhpempő?
- Csontritkulás: A méhpempő támogatja a petefészek működését az ösztrogén hormon
termelésének serkentésével (ennek hiánya okozza a csontritkulást). 45 év fölött ajánlott
évi kétszer 2 hónapos kúrát tartani napi 1 grammos adagolással.
- Rákos megbetegedések: Csak a tiszta méhpempőben található meg a 10-HDA (hidroxi-
decenoic sav), mely gátolja a daganatos sejtek kialakulását és növekedését. Javasolt
adagolás a napi 1 gramm, 60 napos kúra formájában, melyet évente 2-3-szor lehet
ismételni. A kúra idején ajánlott vegetáriánus étrendet tartani sok nyers gyümölccsel és
zöldséggel, amely elősegíti a tiszta méhpempő hatóképességét.
- Érelmeszesedés: Adagolása: napi 1-2 gramm éhgyomorra, a napi főétkezések előtt. A
kúra min. 30, max. 60 napig tartandó, szükség esetén évente háromszor lehet ismételni.
- Szívinfarktus megelőzésére: A méhpempő fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet
és akadályozza a vérrögök kialakulását az erekben. Adagolás: napi 2 gramm éhgyomorra, 60
napos kúrákkal.
- Influenza és fertőzések esetén: A méhpempőnek kitűnő antivirális és immunerősítő
hatása van, nagyon hatásos az influenza megelőzésére járvány idején. Immunerősítésre
ajánlott a 7 napos rövid kúra 2-4 gramm napi adagolással.
- Időskori elbutulás: Az öregedés hatásainak csökkentésére ajánlott évi három 60 napos
kúra napi 2 gramm adagolással.
- Szklerózis multiplexs: A világon a legjobb eredményeket ezen a téren egy román orvos
ért el, aki egy eddig szokatlan adagolási módszert alkalmazott, azaz napi 8-10 grammot 7
napig, négy hetes szünettel, amely után a kúra megismételhető.
- Alzheimer-kór: A méhpempő használata képes megállítani a degeneratív folyamatokat a
központi idegrendszerben, sőt, segít az elhalt sejtek újratermelésében. 10 napos kúra napi
5-10 grammal, majd 20 napos szünet. Ezután a kúrát meg kell ismételni évente hatszor.
- Depresszió: A gyógyszeriparban leggyakrabban az orbáncfűt használják az
antidepresszáns gyógyszerek alapanyagaként. Úgy tűnik, a méhpempő még az orbáncfűnél
is hatásosabb és nincs mellékhatása: megszünteti az álmatlanságot, az étvágytalanságot, a
depresszív tüneteket, emeli a jó közérzetet. Adagolás: 30 napos kúrák, napi 2-4 gramm
méhpempő. A kúra után 1-2 hetes szünetet kell tartani; ezután a kúra újra elkezdhető.
- Krónikus fáradtság: Adagolás: 3 hónapos kúrák napi 1-3 gramm adagolással. Az
adagolást fokozatosan kell növelni 1 grammról 3-ra.
- Drogfüggőség és alkoholizmus: A méhpempő nagyon hatékony az elvonási tünetek
megszüntetésében, egy nagy adag (25 gramm, mely százszorosa az eddig normálisnak
tartott adagnak) a legtöbb esetben megszünteti az elvonási tüneteket (reszketés,
szorongás, inkoherens gondolkozás stb). Az adagolást 25 grammal kezdjük, majd naponta
2-5 grammra csökkentjük. A kúra 3 hónapig tart.
- Hepatitisz: A hepatitisz összes típusa esetén ajánlható a 90 napos kúra (napi 3 gramm
reggel, étkezés előtt). Egy kúra után 30-45 napos szünetet kell tartan, amely után újra
lehet kezdeni.
- Vérszegénység: A méhpempő megfelelő adagolásával jelentősen nő a vörös vértestek
száma és minősége, csökken a pusztulási arányszámuk. Adagolás: 4 hetes kúrák, napi 2-5
grammal.
Az
adagot
növelni
kell
a
betegség
súlyosságától
függően.
- Rövidlátás: Dr. Jurate Jankauskiene litván szemészorvos több kísérlettel is
bizonyította, hogy a méhpempő fogyasztása javítja a látást, és segít visszaszorítani a
szemproblémákat. 2-3 hónapos kúra ajánlott napi 1 grammos adaggal.
- Cukorbetegség: A méhpempő csökkenti a szervezetben az inzulinrezisztenciát, vagyis a
lép felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Így más kezelés nem szükséges a
vércukorszint csökkentésére. 1-2 hónapos kúra után, amely alatt napi 1-3 gramm
méhpempőt fogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken és a hatás több hétig is
megmarad.
- Férfi meddőség, impotencia: A méhpempő használata növeli a tesztoszteronszintet a
vérben, amelynek fontos terapeutikus hatása van az endokrin alapú meddőség vagy
impotencia kezelésében, továbbá javítja a spermiumok mozgékonyságát is. Adagolás: 90
napos kúra, napi 2 grammos adaggal.
- Női bajokra, vetélés, meddőség ellen: A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó
luteinizáló hormonok szintjét a vérben, amelyek megfelelő mennyisége szükséges a
szabálytalan menstruációs ciklus és a petefészek-működés elégtelenségének kezelésében.
Adagolás: 28 napos kúra napi 1-2 gramm adagolásával, majd 28 nap szünet. A kezelés
évente
hatszor
ajánlott.
Egy hónappal a terhesség előtt és a terhesség első két hónapjában napi 1 gramm
méhpempőt kell fogyasztani éhgyomorra 30 perccel evés előtt.
- Változó kor: 2004-ben a szófiai Nőgyógyászati Klinikán elvégeztek egy kísérletet
ötvenöt klimaxos nő részvételével. 90 napig tartó kúra során napi 0,5-1 gramm méhpempőt
kaptak a hölgyek. Poszt-klimaxos szindrómáik, mint például a szívritmus és keringési
zavarok, csontritkulás, túlzott szőrnövekedés az esetek többségében teljesen megszűntek.
- Reuma (artritisz, ízületi gyulladás, porckopás): A méhpempő serkenti a gyulladásgátló
kortizon hormon termelődését a mellékvesében, amely lassítja az ízületi degeneratív
folyamatokat és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. 30 - 45 napos kúra ajánlott
(napi 1-3 gramm).
- Törések: A méhpempő elősegíti a forrasztó csontszövet termelődését, ezáltal a csontok
regenerálódását törés, így a gyógyulás ideje lerövidül. Törések esetén 45 napos kúra
ajánlott (napi 2 gramm, evés előtt).
Fontos: óvintézkedések és ellenjavallatok
A legfontosabb óvintézkedés és ellenjavallat a méhtermékekre való allergia. Akik
hajlamosak erre, az első 2-3 napban 0,1 grammal kezdjék a kúrát, és feltétlenül hagyják
abba, ha szájüregi viszketést, emésztési zavarokat, légzési nehézségeket, orrfolyást vagy
kiütéseket észlelnek.
Fogyasztási tanács
A méhpempőt minimum 15 perccel étkezés előtt kell bevenni: nyelv alatt feloldandó (kb. 5
percig).
Propolisz
A propolisz görög szó, aminek jelentése: a város védelmi rendszere. A propolisz (más néven
méhszurok) a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, melyet rügyekről, bimbókról és
fakéregről gyűjtenek és bizonyos mirigyváladékukkal kevernek össze.
A propolisz több, mint 300 különféle anyagból tevődik össze, főleg viaszból, gyantából,
illóolajokból és virágporból áll. De jelentős mennyiségben tartalmaz flavont is, melynek
gyógyító és egésszég-megőrző hatását manapság kezdik csak igazán propagálni. Aztán
tartalmaz még vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket,
alumíniumot, kobaltot, stb., valamint aromatikus savakat.
A propoliszt a méhek a kaptár fertőtlenítésére, a repedések és nyílások betömésére (és
egyben szigetelésére) használják, ezenkívül az elpusztított idegen behatolót bevonják
propolisszal, ez meggátolja a rothadási folyamatokat, és mumifikálja az áldozatot.
Legfontosabb viszont, hogy a kijárónyílás előtt "lábtörlőt" készítenek, amin minden
kaptárba bejövő és kimenő méhnek át kell haladnia. Így megvédi a méheket a baktériumok,
vírusok, mikróbák és gombák fertőzéseivel szemben, mivel a propolisznak jelentős a
baktériumölő és baktériumokat távol tartó hatása. A propolisz gyógyerejét évezredek
óta ismerik, amely a benne levő aminósavaknak, vitaminoknak, ásványoknak és főleg
bioflavonioidoknak köszönhető.
A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi tehát a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű
propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas
antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő(!), és hámosító hatású flavonoidokat
valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő
enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.
Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére,
gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint gyulladásokra
és izületi fájdalmakra. Mindez erős hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása
miatt lehetséges.
Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs
hatása van. A kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapító.
Belsőleg is igen sokrétű az alkalmazása. Sikereket értek el felső légúti betegségekben,
nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgyutak fertőzései, fültőmirigy és
prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a
szervezet ellenálló képessége. Vérnyomás szabályozó és értágító hatása van.
Torokfájáskor és meghűléskor tinktúrás melegvizes napi többszöri gargalizálással a
tünetek
enyhülnek.
Hatásos
menstruációs
fájdalmak
enyhítésére
is.
A
természetgyógyászat is igen sokrétűen használja. Kutatások kimutatták, hogy jó néhány
olyan baktérium elpusztítására képes a propolisz, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal
szemben már rezisztensé (ellenállóva) váltak, de a propoliszhoz nem tudnak alkalmazkodni.
Viszont a virágporra érzékenyek körében a propolisz használata allergiás reakciókat
válthat ki. Egyébként a propolisz használható natúr formában (ez még nem elterjedt), de
leginkább tinktúra, kenőcs és tabletta formájában használatos. A beszerzési forrást
viszont mindig ellenőrizzük.
Legtöbbször tinktúra formájában használatos, de ennek alkoholtartalma miatt 14 éves kor
alatt rendszeresen nem ajánlatos fogyasztani. Viszont kúraszerűen fogyasztható 1 éves
kortól, mégpedig mézbe keverve annyi csepp tinktúrát, ahány kg a gyermek súlya!
Gyermekeknek a propoliszos méz viszont rendszeresen is adható, fogyasztásuk a
betegségek megelőzésében nyílvánul meg. Ráadásul a propoliszos méz hatása a két termék
együttes
hatásai
miatt
fokozottabban
érvényesülnek.
Torokfájdalmakra
és
torokgyulladásra erősen ajánlott. Minden gyógyszernél hatékonyabban gyógyítja ezeket a
tüneteket már napi 1-2 evőkanállal fogyasztva.
A propolisz nehezen megszokható ízét is kiküszöböli ez a termék, sőt ebben a formában
már különlegességként hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig így fejti ki
leghatékonyabban jótékony hatását, mert a mézzel keverve lassan terül szét a torokban,
és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel. A propoliszos mézbe propolisz tinktúra
sűrítmény kerül, ezért alkoholtartalmú.
Fontos, hogy a propoliszos készítményeket (tinktúra, tabletta, propoliszos méz) étkezés
előtt negyed órával érdemes fogyasztani.
A propolisz alkalmazási formái
A propoliszból többféle készítmény létezik, ezeket megvásárolhatjuk vagy el is
készíthetjük nyers propoliszból.
Propolisz tinktúra:
A legelterjedtebb használati mód, általában a propoliszból oldatot készítenek.
Házilag is elkészíthető. Először egy üvegben annyi "tiszta patikai" (minél töményebb, de
legalább 70%-os) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk
az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig.
Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően
feloldódott. Ezután érdemes teaszűrőn átszűrni, vagy az aljára leülepíteni és leönteni
Propolisszal a pálinkát is szokták egészségesebbé tenni, persze ehhez nem szükséges a
patikai alkohol :-))
Az oldat használni lehet általános testerősítésre, betegség kezelésére. nem forró teába
téve, egy kanál mézre csepegtetve is fogyasztható. Rendszeresen, naponta 2 alkalommal
10-20 cseppet fogyasztva immunerősítőként használható.
Betegség esetén (ha nem fogyaszt rendszeresen propoliszt) napi 2-3 alkalommal, 20-50
cseppet fogyasztva hatást érünk el.
Használni lehet külsőleg is: horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy
tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít.
Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.
Propoliszos méz:
A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz.
Ajánlható torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága
gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3
kiskanállal fogyasztva.
A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel
elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz
pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban,
alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A
propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes
fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.
Propolisz krém, balzsam:
Az alkoholban feloldott propoliszt ilyenkor mindenképp átszűrjük, majd az üvegét kinyitva,
vagy kicsit esetleg melegítve elpárologtatjuk az alkoholt, hogy végül egy méz-szerű, sűrű
anyagot kapjunk.
Ezt kell elkeverni tejkrémbe vagy babakrémbe. A krém fő felhasználási területei: égések,
fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, köröm -és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak.
Tabletta:
A propoliszos tablettát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben
ez nem károsítja a bélflórát! Itt fontos meggyőződni a tabletta minőségéről, gyártójáról.
A propolisz már ismert hatásai:
• Erősíti az immunrendszert
• természetes antibiotikumként gyulladáscsökkentő hatású;
• használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
• Vírus, baktérium és gombaölő, használható influenza, herpesz és egyes
bőrbetegségek ellen;
• növeli az erek rugalmasságát;
• segít megázásos megbetegedések esetében;
• vérnyomáscsökkentő hatású
• használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, t
• használják
sebgyógyításra,
reumatikus
bántalmakra,
ízületi,
derék
-és
gerincfájdalmakra;
• Torokfájás esetén napi 2-3 alkalommal a már nem forró teába mézet, 10-30 csepp
propolisz
tinktúrát
egy
kiskanál
virágport
téve
egy
vitaminbombát
és
fertőtlenítőbombát kaphatunk egyszerre. Így a normál esetben 4-5 napig tartó
vírusos megbetegedés 1-2 nap alatt elmúlhat.
• ínygyulladás esetén oldatba mártott fültisztítóval naponta többször kenjük a sebet,
az akár 2 hétig fájdalmas sebek néhány nap alatt múlnak el;
• külső, mély sebekre is lehet propoliszt kenni, a különbség látványos. Pattanások ellen
is használjuk - de tinktúrát csak éjszakára, mert fél napra sárga pöttyöt hagy. Talán
majd krémbe keverve.
• naponta lehet fogyasztani reggelente 20 csepp tinktúrát, és a reggeli dohányzás
okozta köhögések teljesen elmúlhatnak
• propolisz vízhajtó hatását is ki lehet használni fogyókúrához
További gyógymódok
(Szemelvények
dr.
Szalay
László:
Méhdoktor
című
könyvéből)
A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták (részletek a könyvben):
• propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15
nap alatt meggyógyítja
• a szájüreg és gége betegségeit 3-5%-os propolisz oldatos aeroszolos inhalációval
kezelték (napi 10x)
• propoliszkenőcsös kötéssel égési sebeket, bőrátültetést gyógyítanak
• propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
• hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
• gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük
esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A
fájdalmat azonnal elmulasztja.
• a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos.
• Lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk.
• Övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos.
• tüdőgyulladásra ajánlanak étkezés előtt egy órával napi 3x 15-35 csepp tinktúrát
• használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
• véraláfutás kezelésére
• használják
amputációknál,
trombózisnál,
vírusos
agyvelőgyulladásnál,
fehérvérűségnél, nőgyógyászati bántalmaknál
• drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál,
pszichikai zavaroknál
• gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz
az esetek 90%-ban 2 héten belül!
• pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol
krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
• használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
• amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan
alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja
• nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás,
méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
• egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak
drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap
után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén.
• Izomfájdalmaknál,
lumbágónál,
erős
fejfájásnál,
izomfeszülésnél,
ízületi
merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal
• a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos
kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható
• állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne
fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként
mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél.
• herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani
Virágpor
A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor egy koncentrált táplálék,
természetes enyag. A virágpor színe aszerint, hogy milyen növénytől származik, az
aranysárgától a sötétbarnáig változik, de lehetnek benne fekete szemcsék is. Íze édes,
illatos, jellegzetes szagú.
A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Szinte valamennyi, a
szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a nélkülözhetetlen
aminosavakat: hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint stb.
is. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. Számítások és összehasonlítások
alapján ma már bizonyított, hogy a virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint fél kilogramm
marhahús vagy 7 tojás, vagyis két csapott kiskanál (30 gramm) virágporral a felnőtt emberi
szervezet napi aminosav szükséglete fedezhető.
Jelentős mértékben tartalmazza főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is: riboflavint
(G vitamin), pridoxint (B6 vitamin), tiamint (B1 vitamin), nikotinsavamidot, pantotensavat,
valamint kevesebb „C” és „A” provitamint, folsavat és „P” vitamint.
Közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz - vas, réz, kén,
nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium.
Miért virágpor?
A virágpor nem gyógyszer, de aki fogyasztja, egy csodálatos gyógyulás lehetőségét
ismerheti meg.
Az orvosokat a világon mindenütt, egyre jobban aggasztják a gyógyszerek negatív
mellékhatásai, ezért mind nagyobb mértékben térnek vissza a természethez és a
tudományos eszközök igénybevételével újra értékelik a régi gyógyszereket.
Ma egyre gyakrabban ajánlják a virágport, mert természetes alkotóelemeit az emberi
szervezet közvetlenül hasznosítja.
A virágpor közel fele emészthető fehérje. Teljes növényi étrenden élők számára szinte
kötelező, hiszen pótolja - a vegetáriánusonál sokszor tapasztalható helytelen étkezésből
kimaradó - fehérjéket.
Gyógyhatásai
A fehérje táplálkozási zavaroknál, májbántalmaknál, emésztési zavaroknál mint
étvágygerjesztő és serkentő, valamint vérszegénységnél ajánlják. Idült fehérje
leromlásoknál, mint májgyulladás, lelki és testi kimerültség eseteinél, lábadozó
betegeknél.
A virágpor nem csodaszer (akár annak is nevezhetnénk), de kedvezően hat az
emésztőszervekre, a bélmüködésre, hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai depressziók,
dülmirigy-bántalmak, cukorbaj leküzdéséhez, és elvesztett férfiasság visszaszerzéséhez.
Hatékony gyengeség, alultápláltság, immungyengeség esetén, szabályozza az emésztést -
hatásos étvágytalanság, hasmenés és székrekedés esetén is - , segít májpanaszok, serkenti
az anyagcsere folyamatokat és a belső elválasztású mirigyek működését, elősegíti a
vérképzést, csökkenti a kolleszterinszintet, erősíti a szívizmot, segít a méregtelenítésben.
A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz ,melynek mintegy 20%-a telítettlen,és egyes
vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést. Így ezután a virágpor és a méz
együttes fogyasztásával - ahogy a méh is táplálkozik- a zsírok a mézben lévő
szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el.
A virágpor gyomor és bélbántalmaknál, különösen vastagbélgyulladásnál, hasmenésnél,
székrekedésnél, igen jótékony hatású.
De pl. súlyos, idült székrekedést , aranyeret, melyeknél sok esetben a szokványos
gyógyszerek hatástalanoknak bizonyultak, virágporral gyógyították meg.
A légzőszervek bántalmainál, (hörghurut, légcsőhurut, asztma) is pozitív hatást vált ki.
Franciaországban az influenza járvány idején védőgyógyszerként, megelőzésre használják!
Hasonlóképpen sikeresen használható idegesség, magas vérnyomás, vérszegénység,
köszvény gyógykezelésére is és az agyvérzés megelőzésére.
Guemes Diaz F. az Apiacta 1975. évi 1. számában a prosztata panaszokban szenvedő
betegeknek ajánlja a virágporkezelést. Az általuk kezelt betegeknél 90 %-os sikert értek
el, s erősen ajánlják, hogy ezt a gyógymódot vegyék fel az orvosi gyakorlatba.
Hogyan fogyasszuk?
Mézzel 1:1 és 1:2 arányban kevert virágport meglehetősen jó eredménnyel használták az
ideg- és az endokrin mirigy rendszer szabálytalan működése és magas vérnyomás esetében
is.
Napi adagja 10-20 gramm, 2-3x1 kiskanál, lehetőleg étkezés előtt.
A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül vagy mézzel keverve is
fogyaszthatjuk,de inkább az utóbbi javasolt. A virágpor az emberi szervezetet a
természet nyújtotta legjobb anyagokhoz juttatja. Gondoljunk csak egy dologra: a
virágporral etetett méhálcák hat nap alatt testsúlyuk 1500-szorosára növekszenek.
A virágport száraz helyen, jól zárodó edényben, vagy zacskóban kell tárolni.
Zárásul
A felsorolt termékeken túl még másfajta mézek és méhészeti termékek is fellelhetők.
A könyv bővítése és aktualizálása folyamatos, aki egyszer megkapta ezt az irományt, a
frissítéseket a jövőben automatikusan meg fogja kapni.
És végül egy kötelező nyilatkozat a leírtakkal kapcsolatban:
Minden állítást, amelyet a mézek hatásairól olvashatnak, tudományos, laboratóriumi vagy
klinikai kutatások illetve népi tapasztalatok támasztanak alá. Ezen kigyűjtés közel sem
teljes, de a legalapvetőbb, a méz általános hatásaihoz képest a különféle mézek
fokozottabb gyógyhatásait tartalmazza. Ugyanakkor nem kívánunk felülbírálni egyetlen
orvosi véleményt, utasítást sem. Az információk nem használhatók diagnózisként, illetve
egészségügyi problémák, betegségek kezeléseként, valamint a felsorolt mézek nem
helyettesítenek egyetlen gyógyszert sem. A táplálék-kiegészítőkről adott tájékoztatást
nem bírálták el hazai, ill. nemzetközi hatóságok és nem tekinthetők gyógyszernek egyetlen
betegség kezelésére és megelőzésére sem.
Írta: Trepinszky József